· · Коментари: 0
Перкусиони Гладиатор

Моћан бранилац на длану (ВИДЕО)

Без сумње је чудна одлука направити малогабаритно, перкусионо оружје са глатким цевима на црни барут за самоодбрану, када постоји огромна понуда компактних, модела великог капацитета.

gladiator-1-5e202dbe4da29.jpg
гладиатор Стефан Пацка

Светски познат појам деринџер настао је као резултат погрешног изговора презимена Хенрија Деринџера (1786-1868), индустријалца из Филаделфије, који је 1852. године почео производњу малог једнометног пиштоља за скривено ношење.

Перкусиони Гладиатор 500 ХД фото: Штефан Пацка

Прочитајте још: Неми сведок тајних операција - "смиривач паса" коришћен је у Вијетнаму, Камбоџи, а касније је кумовао свим сукобима

Модеран џепни пиштољ фото: Драган ШАПОЊИЋ

На сајму ИWА 2019. у Нирнбергу, чешки произвођач “Чехган” представио је свој модел деринџера - Гладиатор 500 ХД. Али, он није ни налик на прастари спреда пунећи пиштољ на црни барут калибра .41 са паљењем капислом, Напротив, ново оружје је модеран џепни пиштољ у сваком погледу  импресивног калибра 12,7 мм.

Заштита у винтиџ стилу

Упркос одсуству жлебова у цеви и релативно краткој нишанској линији, прецизност Гладиатора је сасвим задовољавајућа. По речима конструктора и стрелац са мало искуства без проблема ће сместити два погоотка у виталне зоне мете удаљене 15 јарди (око 13,5 метара), што је знатно више од очекиване даљине за коришћење оружја овог типа. Нишани су фиксни али широки и лако уочљиви. Овакви пиштољи се углавном користе на минималној удаљености, најчешће испод три метра. Практично без нишањења, тако што се оружје попут кажипрста упери “у правцу опасности” па су перформансе Гладиатора неочекивани бенефит.
 

 

Ударац ковачког чекића

 

На папиру, енергетски потенцијал тешког зрна великог пречника са релативно малом почетном брзином није баш импресиван, нарочито ако се пореди са модерном муницијом. Али, вековно искуство говори нам да је ефекат на живом циљу попут ударца ковачког чекића. Такав пројектил од меког олова скоро моментално предаје сву енергију, па је вероватноћа да нападач буде заустављен већ првим поготком веома висока.

Аутор са Гладиатором
Аутор са Гладиатором


Осим модерне форме, Гладиатор има и изузетно добру ергономију. Димензије дршке и распоред тежине су врло добро одмерени, штитник окидача је комотан, а странице рукохвата од чекираног Г-10 пружају одличан осећај контроле и нуде се са неколико врста површинске обраде. За разлику од тзв. “кремењача” на црни барут, код система са паљењем на капислу нема фамозног кашњења опаљења, па је могуће опалити врло брз след од два хица, што је несумњиво битно у ситуацији када сте принуђени да се браните. Корисници трзај често описују као “гурање” без оштрог ударца и одскока оружја, што је још једна предност, јер су и међу модерним пиштољима ретки компакти који се могу похвалити комфором при испаљивању тешких пуњења.


Процес пуњења је спор, па је стрелац који се нађе у ситуацији да користи ово оружје принуђен да пуца само када је сигуран у погодак.

 

Прочитајте још: У једном комаду оружје за лов и самоодбрану: Ругер је стигао - правац стрелиште (ФОТО)

 

Цена овог модернизованог “диносауруса” у Чешкој износи око 500 евра што баш и није повољно, али ако урачунате уштеду на обуци, таксама и прегледима, схватићете да та сума и није претерана.
 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.