Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ХИМЕРЕ СУ МЕЂУ НАМА: Жена родила децу своје НЕРОЂЕНЕ сестре близнакиње

У Вашингтону се догодио крајње несвакидашњи случај

1647252311_tejlor-mul.jpg
Фото: Принтскрин/Јутјуб
Oglas

Митско биће химера описано је прилично застрашујуће: глава лава, реп змије, а на средини је – коза (што је и значење ове речи на старогрчком језику). У ширем смислу, химера може бити било које митолошко биће које је спој више животиња. Зато није чудно што су неки људи прозвани химерама, јер у себи носе различите ДНК, односно – спој су двоје различитих људи.

То се најчешће не примећује на први поглед, али код певачице Тејлор Мул више је него уочљиво – њено тело је буквално уздужно подељено на две половине различите боје коже, а девојка је више пута у медијима говорила о свом стању. Како је 2018. објаснила за часопис „Пипл“, имала је близнакињу коју је „апсорбовала“ у материци. Њен случај је посебан и повезан је са аутоимуним болестима, пошто њена два „сета“ гена нису у потпуности компатибилна један са другим.

Проблем са социјалном службом

Тејлор се бори са потенцијалним здравственим проблемима, док се другима дешавало нешто сасвим другачије. Рецимо, једна мајка није могла да докаже суду да је заиста родила своју децу, јер се њихов генетски код није поклапао са њеним. Ради се о Лидији Ферчајлд из Вашингтона, која се 2002. развела од Џејмија Таунсенда, а њихово двоје заједничке деце (Лидија је имала још једно, из претходне везе), остало је са мајком. Госпођа се пријавила за социјалне бенефиције, а поступак је подразумевао ДНК тест.

Прочитајте још: ВИДЕЛА ИХ СВОЈИМ ОЧИМА: Бака Драгица открила на који начин је ДЕМОН УНИШТАВАО ДЕЦУ (ВИДЕО)

Међутим, резултати су шокирали све, укључујући и акушера који је породио Лидију оба пута: испоставило се да деца немају ДНК везу са мајком. „Знала сам да сам их носила и знала сам да сам их родила. Није било сумње“, рекла је Ферчајлд телевизији Еј-Би-Си о дану када јој се живот преокренуо наглавачке, децембра 2002. Тестови су потврдили да је Таунсенд отац деце, а Ферчајлд је одмах позвана у Канцеларију за социјална питања, где ју је особље упозорило да јој деца могу бити одузета у било ком тренутку. „Чим сам села, дошли су и затворили врата, и само су... почели да ме решетају питањима попут: ‘Ко си ти?’“.

Фото: Лидија Фицџералд

Да би се искључиле грешке у ДНК тестирању, наложено је да се уради провера у другој лабораторији. Резултати су били исти: Таунсенд је био отац, али Ферчајлд није имала биолошку везу са децом. Уследила је 16-месечна ноћна мора, која се завршила тек када је Лидијин адвокат дошао до запањујућег открића: она је била једна од тридесетак особа широм света за које је откривено да су „природне“ химере.

Химеризам се најчешће дешава када је неко првобитно требало да се роди као близанац, али су се у мајчиној утроби две оплођене јајне ћелије спојиле

Пре тог налаза, ствари су изгледале мрачно за Ферчлајд и њену породицу, јер су званичници покренули судски поступак да јој се одузме старатељство над децом.

Посттрансплантациони химеризам
Поред ове врсте химеризма, постоје још неки. Микрохимеризам се догађа када ћелије бебе уђу у кардиоваскуларни систем мајке и укорене се у њеним ткивима (фетални микрохимеризам). А ту је и химеризам који се јавља након трансфузије крви или трансплантације органа. Постоји и вештачки химеризам (под условом да онај који се догађа након трансплантације сматрамо природном), који лекари намерно спроводе приликом трансплантације коштане сржи.

Држава је чак послала судског службеника у порођајну салу када је родила своју трећу бебу, зачету пре разлаза са мужем, како би ДНК тест могао да се уради чим се дете роди. Поново је откривено да беба нема ДНК везу са мајком, а Лидија је осумњичена да је - плаћена сурогат мајка.

„Седела бих и вечерала са својом децом и само плакала. Они би ме гледали као да питају: ‚Шта није у реду, мама?‘. Дошли би да ме загрле, а ја нисам могла да им објасним о чему се ради, јер ни ја нисам разумела“.

На срећу мајке, на својој страни је имала марљивог адвоката. У почетку је сумњао у њену причу, али је коначно одлучио да преузме случај након што је увидео колико је Ферчајлдова непоколебљива у тврдњи да су деца њена. Истражујући, адвокат Алан Тиндел налетео је на случај жене из Бостона Карен Киган, којој је 1998. била потребна трансплантација бубрега.  Њена породица је била подвргнута тестирању крви, да би се видело да ли има компатибилних за донирање бубрега, али, резултати су открили да Киган нема ДНК везу са двојицом од њене тројице синова.

Лекари су узели узорке ДНК са целог Киганиног тела, надајући се да ће пронаћи доказе о заједничким генима са њеним синовима. Није било успеха све док им Карен није рекла да је неколико година раније уклонила чвор на штитастој жлезди. Узорак тог ткива, ускладиштен у оближњој лабораторији, показао се као кључ за решавање медицинске мистерије, пошто је откривено да ДНК садржан у узорку има везе са ДНК Карениних синова. „У (Каренијој) крви она је била једна особа, али је у другим ткивима имала доказе да је спој две особе“, рекла је бостонска патолошкиња др Лин Ул за АБЦ. 

Химеризам се најчешће дешава када је неко првобитно требало да се роди као близанац, али су се у мајчиној утроби две оплођене јајне ћелије спојиле, постајући један фетус који носи два јасно одвојена ланца ДНК. У химерама, њихов близанац живи микроскопски негде у телу као ДНК. Они су у суштини сопствени близанци - у једном телу.

Вероватно данас не бих имала своју децу да моји адвокати нису открили случај Киган

Углавном, након што су се обавестили о случају Киган, Лидијини адвокати су почели да истражују да ли би химеризам могао да пружи одговор зашто њихова клијенткиња и њена деца не деле генетски материјал. Прво је тестиран генетски материјал Лидијине мајке, што је показало везу између деце и њихове баке. А што се Лидије тиче, испоставило се да њена кожа и коса садрже један геном, а грлић материце други - онај који одговара геному њене деце. 

Тако је потврђено да је Лидија заиста химера и да је њен „невидљиви близанац“ живео само у њеним јајницима. Њена близнакиња, која никада није рођена – била је биолошка мајка њене деце. Захваљујући новим доказима, случај је одбачен и Лидија је коначно могла да настави нормалан живот са својом децом. „Вероватно данас не бих имала своју децу да моји адвокати нису открили случај Киган“.  
Химеризам овог типа назива се „тетрагаметички” – формира се у раној фази трудноће када се две јајне ћелије оплоде са два сперматозоида и формирају један организам из два зигота. Односно, вероватно је Лидијна мајка требало да роди близанце, али се у раној фази ембрионалног развоја слабији ембрион спојио са јачим, а родило се само једно дете.

*Наставак текста можете прочитати у новом издању Трећег ока.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas