Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЕНИГМА

Мистерија која узнемирава: Зашто су цркве у ВРБАСУ повезане ланцем?

Чак ни стручњаци нисузнали да су Евангелистичка и Реформаторска црква у Врбасу повезане ланчаним механизмом!

1606907643_04-Prostor-izme-u-dve-crkve.jpg
Фото: В.Данилов
Oglas

Када кажемо Врбас, мислимо - град од 20.000 становника и више од 20 нација које поносно бране дух мултикултуралности. Ту се налазе верски објекти многобројних конфесија, а нама су тренутно у фокусу две цркве - Евангелистичка и Реформаторска. Наизглед засебне, а заправо повезане целине.

Прочитајте још: На корак до откривања НАЈВЕЋЕ МИСТЕРИЈЕ човечанства: Отворен ХАНГАР 1, а са њим истина о ВАНЗЕМАЉЦИМА

Хроностих
На Евангелистичкој цркви налази се натпис на латинском, а у средини слова која збуњују. Речи "Врбашани поје песму богу" су, ствари, римски бројеви - година изградње!

У центру Врбаса нас дочекује Јефимија Колашинац, локална новинарка и наш водич кроз садашњост и прошлост бачког града. Док се шетамо главним "шором" са дрворедима платана, пространом врбаском улицом као препознатљивом тековином Аустро-угарског царства, уочавамо и типичне "швапске" куће у којима су некада живели Немци.

Јефимија нас води до центра, где се издижу црква до цркве.

Сат Фото: Војислав Данилов
Цркве су изграђене у 19. веку као једна душа у два тела. Повезане су ланчаним механизмом.

- Евангелистичка и Реформаторска црква су саграђене у 19. веку и то је оно што већина нас зна. Познато нам је још да су биле девастиране и обнављане, јер смо томе и сами били сведоци. И да су упркос свему врло импресивне - каже она.

Али многи Врбашани ни данас не знају да су оне биле као "једна душа у два тела". Цркве су биле повезане ланчаним механизмом, а и сами стручњаци су до тог открића дошли тек недавно. Готово случајно - каже нам новинарка и упућује нас на адресу Градског музеја у којем су се многе врбаске мистерије разоткриле и још се расплићу.

Прочитајте још: ДВЕ године су путовали до СРБИЈЕ, а када је дошла ЦРВЕНА АРМИЈА уништили су ОФИЦИРСКЕ униформе (ФОТО/ВИДЕО)

Повезане цркве Фото: Војислав Данилов

Прочитајте још: Био је ОМИЉЕН СРПСКИ ВЛАДАР: Деспот Стефан је СПАВАО ОКОВАН и ноћу ШЕТАО по селу, а разлог се и данас ПРЕПРИЧАВА (ФОТО)

Главна "веза" за ову причу нам је Павле Орбовић, историчар и кустос музеја. Расположен је да нам исприча оно што се о специфичној спони ових грађевина у јавности мало зна.

Механизам је нађен током гасификације...

- Евангелистичка црква је саграђена 1820, а Реформаторска четири године касније. Биле су то две највеће верске заједнице и због тога су здања и подигнута у самом центру. То смо знали, али да су оне, иако је свака целина свет за себе, заправо биле спојене, нисмо могли ни да претпоставимо. Први пут сам о томе прочитао у књизи једног немачког аутора, а онда нам је све постало јасније када смо током радова око гасификације, пронашли жичане механизме. Дакле, да није било тога, вероватно бисмо остали ускраћени за једну овакву стручну "сензацију" - каже историчар.

Прочитаје још: Научници потписују петицију ПРОТИВ слања порука у СВЕМИР: Мисле да су ванземаљци претња за нас?!

Време је стало!
Иако је једна мистерија откривена и разрешена, време у Врбасу као да је стало. Јер сатови на торњевима цркава одавно не раде. Заустављене су обе сказаљке.

Коцкице мозаика су почеле да се склапају. Стручњаци су сложили занимљиву историјску причу.

Једна црква је показивала сате, а друга минуте.

- Евангелистичка и Реформаторска црква су биле спојене сатним механизмом, па је тако прва показивала сате, а друга минуте. И звона су звонила у прави час, јер су и она била повезана са том жичаном конструкцијом. Прилично сам сигуран да је то јединствен случај, јер нисам чуо да је игде нешто слично постојало. Вероватно је то био начин да се да подједнак значај верским заједницама, али је свакако необичан - тврди историчар.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas