Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТУГА

ПРЕМИНУО ВОДИТЕЉ "ДНЕВНИКА": Био је новинар старог кова, предивног гласа (ФОТО)

ПОСЛЕ дуге и тешке болести, у Врбасу је У 71. години умро Петко Копривица, новинар и уредник локалних новина, радија и ТВ, дописник "Политике", ратни репортер са кризних подручја деведесетих и уредник Информативног програма и водитељ "Дневника" РТВ Нови Сад.

1638118508_shutterstock_524316046.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Добитник је бројних признања, међу којима су Златна плакета Заједнице радио-дифузних организација Војводине, као награда за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе.

Прочитајте још: Свакодневно пролазите поред ових зграда, а не знате да су у њима снимљени КУЛТНИ филмови СФРЈ (ФОТО)

Новинар специфичног језичког израза и запажене дикције Петко Копривица је рођен 1951. године у Врбасу.

Фото: Приватна архива

Новинар, спикер, репортер

Професионалну новинарску каријеру започео је 1973. године у локалном радију и листу "Глас", а наставио је, најпре као новинар, спикер и репортер, а потом и уредник на Радио-телевизији Србије и Радио-телевизији Нови Сад. У нашој кући је радио пуну деценију, а истицао се запаженом дикцијом и специфичним језичким изразом. Током своје професионалне каријере, велики период провео је као дописник из Врбаса, али и Новог Сада и Љубљане у најстаријем дневном листу у нашој земљи - "Политика", пишући посебним стилом који је, пре свега, био богат епитетима и карактеристичним језичким бравурама.

Током деведесетих година прошлог века био је ратни репортер и извештач са свих кризних подручја тадашње Југославије.

Посебно поглавље у његовом стваралачком опусу је документарно – путописна ТВ серија 'Путујући Црном Гором', објављивана на више локалних и регионалних телевизија у Србији и иностранству, у којој је представио многе крајеве у Црној Гори из којих потичу колонисти у Војводини – укупно 112 полусатних репортажа у десет циклуса.

Последње године богатог новинарског рада провео је у локалним медијима, радију Врбас и телевизији "Бачка" одакле је и отишао у пензију.

Пензионерске дане Петко Копривица је провео радно. Уређивао је локални лист "Глас", а своја искуства са путописа по Црној Гори, вешто је преточио у књиге. Објавио је књигу "Путописне приче из граховског краја" 2018. године, а "Записи из Пјешиваца" објављена је годину дана касније. 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas