Oglas
· · Komentari: 0
ENIGMA

Misterija koja uznemirava: Zašto su crkve u VRBASU povezane lancem?

Čak ni stručnjaci nisuznali da su Evangelistička i Reformatorska crkva u Vrbasu povezane lančanim mehanizmom!

1606907643_04-Prostor-izme-u-dve-crkve.jpg
Foto: V.Danilov
Oglas

Kada kažemo Vrbas, mislimo - grad od 20.000 stanovnika i više od 20 nacija koje ponosno brane duh multikulturalnosti. Tu se nalaze verski objekti mnogobrojnih konfesija, a nama su trenutno u fokusu dve crkve - Evangelistička i Reformatorska. Naizgled zasebne, a zapravo povezane celine.

Pročitajte još: Na korak do otkrivanja NAJVEĆE MISTERIJE čovečanstva: Otvoren HANGAR 1, a sa njim istina o VANZEMALJCIMA

Hronostih
Na Evangelističkoj crkvi nalazi se natpis na latinskom, a u sredini slova koja zbunjuju. Reči "Vrbašani poje pesmu bogu" su, stvari, rimski brojevi - godina izgradnje!

U centru Vrbasa nas dočekuje Jefimija Kolašinac, lokalna novinarka i naš vodič kroz sadašnjost i prošlost bačkog grada. Dok se šetamo glavnim "šorom" sa drvoredima platana, prostranom vrbaskom ulicom kao prepoznatljivom tekovinom Austro-ugarskog carstva, uočavamo i tipične "švapske" kuće u kojima su nekada živeli Nemci.

Jefimija nas vodi do centra, gde se izdižu crkva do crkve.

Sat Foto: Vojislav Danilov
Crkve su izgrađene u 19. veku kao jedna duša u dva tela. Povezane su lančanim mehanizmom.

- Evangelistička i Reformatorska crkva su sagrađene u 19. veku i to je ono što većina nas zna. Poznato nam je još da su bile devastirane i obnavljane, jer smo tome i sami bili svedoci. I da su uprkos svemu vrlo impresivne - kaže ona.

Ali mnogi Vrbašani ni danas ne znaju da su one bile kao "jedna duša u dva tela". Crkve su bile povezane lančanim mehanizmom, a i sami stručnjaci su do tog otkrića došli tek nedavno. Gotovo slučajno - kaže nam novinarka i upućuje nas na adresu Gradskog muzeja u kojem su se mnoge vrbaske misterije razotkrile i još se raspliću.

Pročitajte još: DVE godine su putovali do SRBIJE, a kada je došla CRVENA ARMIJA uništili su OFICIRSKE uniforme (FOTO/VIDEO)

Povezane crkve Foto: Vojislav Danilov

Pročitajte još: Bio je OMILJEN SRPSKI VLADAR: Despot Stefan je SPAVAO OKOVAN i noću ŠETAO po selu, a razlog se i danas PREPRIČAVA (FOTO)

Glavna "veza" za ovu priču nam je Pavle Orbović, istoričar i kustos muzeja. Raspoložen je da nam ispriča ono što se o specifičnoj sponi ovih građevina u javnosti malo zna.

Mehanizam je nađen tokom gasifikacije...

- Evangelistička crkva je sagrađena 1820, a Reformatorska četiri godine kasnije. Bile su to dve najveće verske zajednice i zbog toga su zdanja i podignuta u samom centru. To smo znali, ali da su one, iako je svaka celina svet za sebe, zapravo bile spojene, nismo mogli ni da pretpostavimo. Prvi put sam o tome pročitao u knjizi jednog nemačkog autora, a onda nam je sve postalo jasnije kada smo tokom radova oko gasifikacije, pronašli žičane mehanizme. Dakle, da nije bilo toga, verovatno bismo ostali uskraćeni za jednu ovakvu stručnu "senzaciju" - kaže istoričar.

Pročitaje još: Naučnici potpisuju peticiju PROTIV slanja poruka u SVEMIR: Misle da su vanzemaljci pretnja za nas?!

Vreme je stalo!
Iako je jedna misterija otkrivena i razrešena, vreme u Vrbasu kao da je stalo. Jer satovi na tornjevima crkava odavno ne rade. Zaustavljene su obe skazaljke.

Kockice mozaika su počele da se sklapaju. Stručnjaci su složili zanimljivu istorijsku priču.

Jedna crkva je pokazivala sate, a druga minute.

- Evangelistička i Reformatorska crkva su bile spojene satnim mehanizmom, pa je tako prva pokazivala sate, a druga minute. I zvona su zvonila u pravi čas, jer su i ona bila povezana sa tom žičanom konstrukcijom. Prilično sam siguran da je to jedinstven slučaj, jer nisam čuo da je igde nešto slično postojalo. Verovatno je to bio način da se da podjednak značaj verskim zajednicama, ali je svakako neobičan - tvrdi istoričar.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas