· · Коментари: 0

Мистериозне нове ознаке пронађене на КАМЕНУ СУДБИНЕ: Древни објект ће бити КЉУЧНИ ДЕО ЦЕРЕМОНИЈЕ КРУНИСАЊА, ево какву СИМБОЛИКУ крије (ФОТО)

Симболи раније нису били ту, већ уклесана порука!

1683199326_Krunisanje-NASLOVNA-KAMEN.jpg
Пхото: Профимедиа

Ново истраживање је открило да Камен судбине, који се вековима користи за крунисање монарха у Енглеској, има ознаке које раније нису забележене, а изгледају као римски бројеви.

Детаљи су откривени, када су стручњаци прегледали 3Д штампану рекламу камена, направљену у оквиру припрема за краљево устоличење 6.маја. То је омогућило, да се древни објект сагледа из различитих перспектива, са више детаља него раније, од стране истраживача из 'Хисториц Енвиронмент Сцотланд', који брине о камену.

''Откриће претходно незабележених ознака је такође значајно. И док у овом тренутку не можемо са сигурношћу да кажемо шта би могла бити њихова сврха или значење, оне нуде узбудљиву прилику за даљу област проучавања'', изјавио је  Еван Хислон, шеф истраживања.

Део шкотске историје

Камен судбине, познат као Стоне оф Сцоне, обично је изложен у замку у Единбургу, и игра важну улогу у историји Шкотске. Он је привремено премештен у Лондон, за крунисање краља.

Порекло камена је изгубљено у времену, али се прича да има библијске размере, и да је можда имао улугу у устоличењу шкотских краљева више од једног века, пре прве забележене употребе 1057.године. Од тада се верује, да се камен користио у церемонијама крунисања шкотских монарха, све док га није запленио краљ Едвард и 1296. однео у Енглеску.

Постављен је у посебно конструисану столицу за крунисање, која је од тада остала у Вестминстерској опатији, и користиће се за Чарлсово устоличење. Камен је дошао на насловне стране, након што су га четири шкотска студента украла из опатије 1950.године. Пронађен је три месеца касније, на великом олтару опатије Арброат.

Откривање његовог састава

Анализом рендгенске флуоресцнеције, која је коришћена за испитивање састава камена, откривени су трагови легуре бакра на његовој површини. Ово се поклапа са тамном мрљом у средишњем делу, што сугерише да је камен био у контакту са бронзаним или месинганим предметом. Пронађени су и микроскопски трагови гипсаног матера.
Столица за крунисање краља направљена је око 1300.године за Едварда И, где ће камен бити смештен. Рађена је од храстовине, украшена разнобојним стаклом, позлаћена златним листићима и осликана од стране краљевског мастора сликања, Валтера.

Монарси су можда седели на самом камену, са јастуком за удобност, али у неком тренутку је на столици направљено седиште, преноси Телеграпх УК.

Легенда камена

Један мит даје камену дугу историју. По њој, ова легенда каже да га је као јастук користио библијски лик Јаков, пре више од 3 миленијума, пре него пто је премештен из Палестине у Египат, Италију, Шпанију и Ирску, где су га потом запленили келтски Шкоти. 
Сматра се за национално благо Шкотске. А по митологији, на њему је била урезана моћна порука.

Шкотски хроничар из 14.века Џон од Фордоуна, тврдио је да је пре него што су га узели Енглези, на камену писало следеће:

''Све док се судбина понаша праведно, где лежи овај Камен, Шкоти ће владати''.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.