Oglas
· · Komentari: 0

Misteriozne nove oznake pronađene na KAMENU SUDBINE: Drevni objekt će biti KLJUČNI DEO CEREMONIJE KRUNISANJA, evo kakvu SIMBOLIKU krije (FOTO)

Simboli ranije nisu bili tu, već uklesana poruka!

1683199326_Krunisanje-NASLOVNA-KAMEN.jpg
Photo: Profimedia
Oglas

Novo istraživanje je otkrilo da Kamen sudbine, koji se vekovima koristi za krunisanje monarha u Engleskoj, ima oznake koje ranije nisu zabeležene, a izgledaju kao rimski brojevi.

Detalji su otkriveni, kada su stručnjaci pregledali 3D štampanu reklamu kamena, napravljenu u okviru priprema za kraljevo ustoličenje 6.maja. To je omogućilo, da se drevni objekt sagleda iz različitih perspektiva, sa više detalja nego ranije, od strane istraživača iz 'Historic Environment Scotland', koji brine o kamenu.

''Otkriće prethodno nezabeleženih oznaka je takođe značajno. I dok u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću da kažemo šta bi mogla biti njihova svrha ili značenje, one nude uzbudljivu priliku za dalju oblast proučavanja'', izjavio je  Evan Hislon, šef istraživanja.

Deo škotske istorije

Kamen sudbine, poznat kao Stone of Scone, obično je izložen u zamku u Edinburgu, i igra važnu ulogu u istoriji Škotske. On je privremeno premešten u London, za krunisanje kralja.

Poreklo kamena je izgubljeno u vremenu, ali se priča da ima biblijske razmere, i da je možda imao ulugu u ustoličenju škotskih kraljeva više od jednog veka, pre prve zabeležene upotrebe 1057.godine. Od tada se veruje, da se kamen koristio u ceremonijama krunisanja škotskih monarha, sve dok ga nije zaplenio kralj Edvard i 1296. odneo u Englesku.

Postavljen je u posebno konstruisanu stolicu za krunisanje, koja je od tada ostala u Vestminsterskoj opatiji, i koristiće se za Čarlsovo ustoličenje. Kamen je došao na naslovne strane, nakon što su ga četiri škotska studenta ukrala iz opatije 1950.godine. Pronađen je tri meseca kasnije, na velikom oltaru opatije Arbroat.

Otkrivanje njegovog sastava

Analizom rendgenske fluorescnecije, koja je korišćena za ispitivanje sastava kamena, otkriveni su tragovi legure bakra na njegovoj površini. Ovo se poklapa sa tamnom mrljom u središnjem delu, što sugeriše da je kamen bio u kontaktu sa bronzanim ili mesinganim predmetom. Pronađeni su i mikroskopski tragovi gipsanog matera.
Stolica za krunisanje kralja napravljena je oko 1300.godine za Edvarda I, gde će kamen biti smešten. Rađena je od hrastovine, ukrašena raznobojnim staklom, pozlaćena zlatnim listićima i oslikana od strane kraljevskog mastora slikanja, Valtera.

Monarsi su možda sedeli na samom kamenu, sa jastukom za udobnost, ali u nekom trenutku je na stolici napravljeno sedište, prenosi Telegraph UK.

Legenda kamena

Jedan mit daje kamenu dugu istoriju. Po njoj, ova legenda kaže da ga je kao jastuk koristio biblijski lik Jakov, pre više od 3 milenijuma, pre nego pto je premešten iz Palestine u Egipat, Italiju, Španiju i Irsku, gde su ga potom zaplenili keltski Škoti. 
Smatra se za nacionalno blago Škotske. A po mitologiji, na njemu je bila urezana moćna poruka.

Škotski hroničar iz 14.veka Džon od Fordouna, tvrdio je da je pre nego što su ga uzeli Englezi, na kamenu pisalo sledeće:

''Sve dok se sudbina ponaša pravedno, gde leži ovaj Kamen, Škoti će vladati''.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas