Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

(НЕ)ЗНАЊЕ? Радијумом су зрачили гениталије, тровали бебе и добро зарађивали (ВИДЕО)

Почетком 20. века популарна је била чоколадица "Радиум чоколада", као и "радијумов хлеб" чешке пекаре направљен са радијумовом водом.

1609163754_antique-440337_1280.jpg
Куће су у викторијанској ери биле опасна места Фото: Пиксабеј
Oglas

Анри Бекерел је 1896. открио радиоактивност, а Марија и Пјер Кири отишли су корак даље, откривши радијум 1898. године.

Као и увек, свет је почетком друге деценије 20. века "полудео" за нечим сасвим новим, што обећава излечење, лепоту, забаву, а магична супстанца тада је био - радијум. Чудесни елемент који светлуца у мраку стављан је у све и свашта.

Прочитајте још: Индијанско пророчанство ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА: "Доћи ће Дугини ратници"?!

Нобеловци Фото: Youtube/ screenshot Absolute History

За оне који су желели сами да направе своју "чудотворну воду", продаване су радиоактивне посуде у које сте могли да сипате течност и да је после неког времена попијете, јер лечи атритис, импотенцију и пегла боре.

Ноћно светло, крем за лице  и вода са радијомом.

Постојало је и "чудесно" ноћно светло, које "светли необичном светлошћу у мрачној соби". Ту је, наравно и - улепшавање. Француска компанија "Радиа" је "само у апотекама" продавала помаду на бази радијума.

Радиоактивне белешке!
Године 1903. брачни пар Кири и Бекерел добили су Нобелову награду за физику. Научница је преминула 1934. од последица излагања радијацији. Њене белешке и даље су радиоактивне. У близини њене куће многе кошије су оболеле од карцинома.
За бебе радијумска вуна, за маму свилен веш!

Мислило се и на најмлађе, па је популарна била и "радијумска вуна", која је препоручивана бебама, због "изванредних ефеката органске стимулације ћелија које преноси радијум".  Бројни су огласи овог доба за производе попут "свиленог доњег рубља од радијума" и шпилове карата на којима је истакнута реч "радијум".

Прочитајте још: Раде Поповић, начелник Београдске криминалистичке полиције, добио је ЗАДАТАК: Ко је убио мултимилионерку Драгу Митрићевић?

Скоро век пре појаве вијагре и сличних препарата, импотенција је лечена радиактивним "свећицама" - воштаним штапићима уметнутим у уретру, а ту су били и суспензори (штитници за гениталије) који су садржавали слој тканине импрегниране радијумом.

Паста Фото: Youtube/ screenshot Absolute History
Импотенција је лечења радиоактивним штапићима код гениталија...

Разрађено је и тржиште паста за зубе. Једна од популарнијих била је она "доктора Алфреда Кирија", а радиоактивну пасту за зубе "дорамад" производила је и компанија из Берлина све до Другог светског рата. Иначе, немачка зубна паста није садржавала радијум, већ минималне количине торијума.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Прави лекови!
Ту су били и "прави" лекови на бази радијума: "туберадин"за бронхитис, "дигералин" за боље варење и "вигорадин" против умора.

Од производа који су били радиоактивни, поменимо и средство за прање руку (уз слоган "Скида све осим коже"), радијумски сапун, мамце за пецање и офталмолошку крему.

Индустријалац попио 1.500 бочица радијума и добио рак.

Веома је заступљен био "радитор" - чаробни напитак (односно - вода са радијумом), која је лечила све - од желудачних проблема до ендокриних болести. Амерички индустријалац и алтетичар Ибен Бајер желео је да се ослободи болова у руци, који су настали услед повреде. Преписан му је "радитор". Послушно је испијао "лек" од 1927. до 1931, потрошивши укупно између 1.000 и 1.500 бочица. Преминуо је 31. марта 1932, од узнапредовалог канцера.

Прочитајте још: ЧУДО у Казању: У залеђеном језеру се приказали Богодица и Исус! (ФОТО)

На срећу, фармацеутски препарати углавном су садржавали мале количине радијума, јер је овај елемент био скуп, па је већина била практично безопасна. Двадесетих година прошлог века грам радијума коштао је колико и зграда у Паризу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas