Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БАЈКА

ПЕТАР ПАН је хтео да буде “ВЕЧИТИ ДЕЧАК”: Тужна судбина браће по којој је настала ЧУВЕНА БАЈКА

Уз "Петра Пана" одрастале су многе генерације, а деца широм планете су маштала о томе да са њим "посете земљу Недођију". Ипак, друга страна ове бајке крије тужну причу о дечацима који су били инспирација за лик Петра Пана и његових “изгубљених дечака”.

1594109713_Capture2.JPG
Фото: Youtube printscreen / The Story Behind
Oglas

Синоним за вечну младост и одбијање да се одрасте је дечак у зеленом костиму са зашиљеном капом исте боје, Петар Пан, кога је створио шкотски аутор Џејмс Метју Бари. Он је постао део популарне културе, а прича о његовим авантурама играна је и у позоришту и на филму.

Ипак, мање је позната чињеница да су аутора за креирање лика “вечитог дечака” инспирисали дечаци који су стварно постојали.

Прочитајте још: Истина је потпуно другачија! После више од једног века ОТКРИВЕНО КАКО ЈЕ УБИЈАО ЏЕК ТРБОСЕК

"Изгубљени дечаци"

Џејмс Метју Бари је дечаке из породице Левелин Дејвис први пут видео 1897. док су се са дадиљом шетали Кенсингтон Гарденсом у Лондону. Тада петогодишњи Џорџ, годину дана млађи Џек и њихов новорођени брат Питер су га одмах очарали, тако да је почео свакодневно да их виђа и постао близак пријатељ породице. Њихови родитељи Артур и Силвија Левелин Дејвис, поред ова три дечака имали су још два сина, Мајкла и Николаса, познатијег као Нико, пише Винтаге Неwс.

Лик Петра Пана се први пут појавио 1902. у Беријевом роману “Мала бела птица” у поглављу које се звало “Петар Пан у Кенсингтон Гарденсу”. Ова прича је почела да се приказује на позорници две године касније као комад “Петар Пан, дечак који не жели да одрасте”. Представа је допуњена и претворена у роман “Петар Пан и Венди” који је објављен 1911. у којем су се појавили и капетан Кука, “изгубљени дечаци”, Вендина браћа… 

Деца су волела “ујка Џима”, како су звали Барија, а он их је забављао измишљеним причама, на којима ће касније базирати авантуре најпознатијег “вечитог дечака”.

Прочитајте још: Њена изградња УСПОРИЛА ЈЕ ЗЕМЉУ: Да ли знате због које грађевине ДАН ТРАЈЕ ДУЖЕ? (ВИДЕО)

Породица сломљена несрећама

Међутим, породица Дејвис је 1907. године доживела прву велику трагедију, када је отац дечака Артур преминуо од рака костију. Аутор Петра Пана је у то време много помогао Силвији, али је и она после три године оболела од рака и преминула. 

Тако су дечаци остали на чување Барију, који је био њихов готово једини старатељ. Он је у то време био добростојећи књижевник тако да је дечаке финансијски издржавао и обезбедио им “кров над главом” док се не осамостале.

Иако су остали без родитеља, чинило се да је дечацима ипак обезбеђен пристојан живот поред породичног пријатеља кога су волели, али је онда нова трагедија погодила браћу Левелин Дејвис. 

Од петорице браће четворица су несрећно настрадала

Прочитајте још: МИСТЕРИЈА египатских гробница крије СТРАШНУ истину - ново откриће потпуно променило ТОК

Најстарији Џорџ се пријавио као добровољац у британској војсци за време Првог светског рата, а 1915. године је изгубио живот на бојишту у 21-ој години.

Шест година након овога несрећно је страдао и Мајкл Левелин Дејвис, утопивши се заједно са својм најбољим пријатељом, за кога се причало и да му је љубавник, на Оксфорду. Многи су сматрали да је управо његов лик био највећа инспирација за Петра Пана, па тако и не чуди што је његовом смрћу Бари био посебно погођен, а негде је написао да је “то на неки начин крај њега”. 

Прочитајте још: "Видео сам биће са дугачким прстима": Постоји ДОКАЗ који открива да ли сте имали везе са ВАНЗЕМАЉЦИМА (ВИДЕО)

Џон Левелин Дејвис је преминуо 1959. године у 65-ој години, док је његов брат Питер извршио самоубиство следеће године. Он се цео живот борио са “идентификовањем са Петром Паном” и чињеницом да су га тако звали где год се појавио, тако да је подлегао притиску и скочио под воз.

Од петорице браће Дејвис најдуже је поживео најмлађи Нико, који је преминуо у 77. години 1980. године.

Џејмс Метју Бари преминуо је од упале плућа 19. јуна 1937. године у 77. години и у болници се одрекао ауторских права на “Петра Пана”.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas