Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЧУДО ПРИРОДЕ

ДЕЛФИН Џек помагао бродовима да прођу Куков теснац, постао је заштићен ЗАКОНОМ, а данас КОЛАЈУ ПРИЧЕ о њему

Пилорус Џек је 24 године помагао бродовима да прођу опасан Куков теснац на Новом Зеланцу.

1594193927_Delfin.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Делфин дужине око четири метра био је по свему необичан: за почетак, то је био Рисов делфин, а та врста није настањивала воде око Новог Зеланда, где се Пилорус Џек појављивао. Друго, и важније - он је 24 године помагао бродовима да прођу опасан Куков теснац.

Прочитајте још: Деценијама су нас ПРИПРЕМАЛИ за КОРОНУ, а овај МУРАЛ је ДОКАЗ! (ФОТО)

Први пут је примећен 1888. године, када се појавио поред једрилице "Бриндл", док се брод приближавао Француском прелазу. Када су чланови посаде видели делфина како поскакује горе-доле испред брода, хтели су да га убију, али их је капетанова жена одвратила од тога.

Џек Фото: Треће око
Хтели су да га убију, али их је капетанова жена спречила.

На њихово запрепашћење, делфин је наставио да води брод кроз уски канал. И годинама након тога сигурно је наводио скоро сваки брод који би туда прошао. Са стенама и јаким струјама, подручје је опасно за бродове, али није било бродолома - сва док је ту био Џек да помогне.

Џек у океану Фото: Треће око
Посада је чекала све док се Џек не појави да их води кроз опасан теснац.

Пилорус Џек наводио је бродове пливајући са њима око двадесетак минута. Ако посада не би угледала делфина, често су чекали да се појави, па - да крену. Убрзо је постао славан у локалној штампи, а приказиван је и на разгледницама.

"Пингвину" није помогао
Године 1904. неко је са брода "СС Пингвин" покуша да га убије пушком. Упркос томе, Пилорус Џек је наставио да помаже бродовима, а предање каже да је био изузет само "СС Пингвин", који је 1909. доживео бродолом - управо у Куковом теснацу.

Прочитајте још: РАЗОТКРИВЕНО! Мит о 100. МАЈМУНУ објашњава како се ЗНАЊЕ шири ПЛАНЕТОМ

Након инцидента са пуцњавом, донет је закон којим се штити необични делфин. Заштићен је наређењем Владе Новог Зеланда, на основу Закона о морском рибарству 26. септембра 1904, и тим је постао прво појединачно морско створење које је заштићено законом на свету.

Џек је прва животиња заштићена законом.

Последњи пут је виђен у априлу 1912. године. Било је разних гласина везаних за његов нестанак, укључујући страхове да су га можда убили норвешки ловци на китове. Наводно постоји и анонимно признање човека који је помогао оцу да убије делфина насуканог после олује, када је схватио да је био у питању Џек - горко се покајао. Међутим, већа је вероватноћа да је делфин једноставно умро, јер је  био прилично стар: глава му је била бела, а тело бледо, што су знаци старости код ових створења.

Прочитајте још: ЦЕО СВЕТ зна за фреску Белог анђела због ЈЕДНОГ ДЕТАЉА, а по њему је настала и МОНА ЛИЗА

Од 1989. године Пилорус Џек је постао симбол "Интерајландера", трајектне линије која превози преко Куковог пролаза, и његове слике су на свим бродовима у флоти. Нашао је место и у литератури, Артур Ренсом га помиње као пратиоца бродова у роману "Питер Дак" из 1922. године.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas