Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕДИ КРВ

ШТА ЗНАЧИ "КАТАБАЗА"? Реч коју је изговорио Митар након МАСАКРА у популарној серији - Какве везе има са "нечистим силама"?

Серија "Црна свадба" светску премијеру имала је на 27. Сарајево Филм Фестивалу, чији су креатори сценариста Страхиња Маџаревић и редитељ Немања Ћипранић. Серија припада категорији психолошких трилера.

1636878417_pjimage--59-.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Прича почиње у малом месту у Источној Србији где Митар, иначе миран и благ човек, изненада и на бруталан начин убија дванаесторо својих комшија.

Покушавајући да расветле мотиве злочина, Петар, припадник безбедносне агенције и инспектори Томић и Благојевић позивају Наташу, реномираног психолога, да као судски вештак утврди да ли је Митар психички оболео или се иза злочина крије неки други мотив. Али тиме ће само откључати мистерију где се преплићу влашка магија и тајанствени центри моћи, у борби добра и зла која траје вековима.

Осим у причама о највећим грчким јунацима "катабазу" затичемо и у религијама других народа - у подземни свет сишли су Озирис, Один, Мухамед, као и сам Исус Христ

Прочитајте још: Ако гледате америчке КОМЕДИЈЕ, вероватно СЛУШАТЕ МРТВЕ, а ево како је то могуће!

Након емитовања серије појам "катабаза" доста је заинтересовао гледаоце, а он значи пад или суноврат. Славко Штимац изговара ову реплику пре него што убије и своју последњу жртву.

Шта значи реч "катабаза"?

"Катабасис" или "катабаза" долази из старогрчког језика, од речи "κατάβασις" састављене од речи "κατὰ" која значи "доле" и "βαίспуштање, потонуће иνω" која значи “ићи”. У слободном преводу означавала би кретање низбрдо, или - пад.

Термин је познат у поезији, психологији, реторици, али и хришћанству где може означавати и силазак у подземни свет.

Главно значење које је за "катабазу" дао Оксфордски речник енглеског језика описује "спуштање" или "војно повлачење" и прави разлику у односу на "анабазу" која би означавала "уздизање", "померање на горе".

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Суперстартв

Уопште, катабаза као "путовање у подземни свет" као мит се може наћи у различитим религијама широм света. Херој или божанство горњег света путује у подземни свет или у земљу мртвих и враћа се, често са предметом потраге или вољеном особом, или са новостеченим знањем. У грчкој митологији, на пример, Орфеј улази у подземни свет како би Еуридику вратио у свет живих.

Способност да још жив уђе у царство мртвих и да се врати, доказ је изузетног статуса класичног хероја који је више од обичног смртника. Божанство које се враћа из подземног света повезује се са есхатолошким темама као што је пораз смрти и бесмртности.

Осим у причама о највећим грчким јунацима "катабазу" затичемо и у религијама других народа - у подземни свет сишли су Озирис, Один, Мухамед, као и сам Исус Христ.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas