Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЈЕЗИВО

Ако гледате америчке КОМЕДИЈЕ, вероватно СЛУШАТЕ МРТВЕ, а ево како је то могуће!

Сви смо упознати са америчким ситкомима који су препуни смеха - Пријатељи, Теорија великог праска и Вил и Граце, само су неке од њих.

1636800522_shutterstock_58665.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Овај заразни смех има неколико алијаса, познатих као трагови смеха, заслађени смех или чак конзервирани смех.

Прочитајте још: ЧИТАЊЕ ДЛАНА: Три линије на које треба да обратите пажњу, а које ће вам дати ПОГЛЕД У БУДУЋНОСТ (ФОТО)

Конзервирани смех

Његово порекло може се пратити од времена када је Бинг Кросби схватио да коришћењем звучног инжењеринга може унапред да снима емисије и да и даље звучи као да забавља публику уживо.

Бришу смех из серија
Данас је постало уобичајеније да се ТВ емисије снимају пред публиком у студију уживо. Како је време пролазило, чини се да трагови смеха постепено постају ствар прошлости. Сада, Јутјуб видео снимци који приказују клипове из популарних емисија као што је Теорија великог праска без употребе конзервираног смеха често постају вирални, углавном због 'неспретности' сцене, као и спознаје да неке од шала једноставно нису толико смешне, када би нас трагови смеха традиционално навели да верујемо да су смешнији него што заиста јесу.

Када је ТВ захтевао више снимака из различитих углова камере и сваки снимак је био праћен звуком смеха публике, ово је постало проблем. Прекретница за индустрију наступила је када је инжењер звука, Чарлс Даглас, створио „Лафф Бок“ 1950. године. Сваки тастер машине у стилу писаће машине био је повезан са звуком смеха који је снимљен, укупно 320 различитих опција смеха.

Велики део овог смеха снимљен је из комедије из раних 1950-их, The Red Skelton Show, јер је често садржавао скечеве без дијалога. То значи да је у многим америчким емисијама и серијама смех са снимака из 1950-их, тако да већина тог смеха вероватно припада људима који су сада мртви.

Аутор Чак Паланиук је у свом роману Успаванка из 2002. расправљао о овом чудном постхумном феномену, пишући: „Већина смеха на телевизији снимљена је раних 1950-их. Ових дана већина људи које чујете како се смеју је мртва.”

Ако то није било довољно језиво, навијање сада већ покојних чланова публике наставило је да се користи широм Америке деценијама јер је Даглас имао монопол над овом технологијом. Њена популарност је само расла током година јер су ТВ руководиоци веровали да ће то учинити да ситкоми изгледају смешнији.

Овај монопол, иако и даље преовлађујући, почео је да показује знаке слома од 1970-их када су и други инжењери звука почели да уче како да опонашају публику, стварајући сопствене траке.


Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas