Oglas
· · Komentari: 0
LEDI KRV

ŠTA ZNAČI "KATABAZA"? Reč koju je izgovorio Mitar nakon MASAKRA u popularnoj seriji - Kakve veze ima sa "nečistim silama"?

Serija "Crna svadba" svetsku premijeru imala je na 27. Sarajevo Film Festivalu, čiji su kreatori scenarista Strahinja Madžarević i reditelj Nemanja Ćipranić. Serija pripada kategoriji psiholoških trilera.

1636878417_pjimage--59-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Priča počinje u malom mestu u Istočnoj Srbiji gde Mitar, inače miran i blag čovek, iznenada i na brutalan način ubija dvanaestoro svojih komšija.

Pokušavajući da rasvetle motive zločina, Petar, pripadnik bezbednosne agencije i inspektori Tomić i Blagojević pozivaju Natašu, renomiranog psihologa, da kao sudski veštak utvrdi da li je Mitar psihički oboleo ili se iza zločina krije neki drugi motiv. Ali time će samo otključati misteriju gde se prepliću vlaška magija i tajanstveni centri moći, u borbi dobra i zla koja traje vekovima.

Osim u pričama o najvećim grčkim junacima "katabazu" zatičemo i u religijama drugih naroda - u podzemni svet sišli su Oziris, Odin, Muhamed, kao i sam Isus Hrist

Pročitajte još: Ako gledate američke KOMEDIJE, verovatno SLUŠATE MRTVE, a evo kako je to moguće!

Nakon emitovanja serije pojam "katabaza" dosta je zainteresovao gledaoce, a on znači pad ili sunovrat. Slavko Štimac izgovara ovu repliku pre nego što ubije i svoju poslednju žrtvu.

Šta znači reč "katabaza"?

"Katabasis" ili "katabaza" dolazi iz starogrčkog jezika, od reči "κατάβασις" sastavljene od reči "κατὰ" koja znači "dole" i "βαίspuštanje, potonuće iνω" koja znači “ići”. U slobodnom prevodu označavala bi kretanje nizbrdo, ili - pad.

Termin je poznat u poeziji, psihologiji, retorici, ali i hrišćanstvu gde može označavati i silazak u podzemni svet.

Glavno značenje koje je za "katabazu" dao Oksfordski rečnik engleskog jezika opisuje "spuštanje" ili "vojno povlačenje" i pravi razliku u odnosu na "anabazu" koja bi označavala "uzdizanje", "pomeranje na gore".

Foto: Printskrin/Jutjub/Superstartv

Uopšte, katabaza kao "putovanje u podzemni svet" kao mit se može naći u različitim religijama širom sveta. Heroj ili božanstvo gornjeg sveta putuje u podzemni svet ili u zemlju mrtvih i vraća se, često sa predmetom potrage ili voljenom osobom, ili sa novostečenim znanjem. U grčkoj mitologiji, na primer, Orfej ulazi u podzemni svet kako bi Euridiku vratio u svet živih.

Sposobnost da još živ uđe u carstvo mrtvih i da se vrati, dokaz je izuzetnog statusa klasičnog heroja koji je više od običnog smrtnika. Božanstvo koje se vraća iz podzemnog sveta povezuje se sa eshatološkim temama kao što je poraz smrti i besmrtnosti.

Osim u pričama o najvećim grčkim junacima "katabazu" zatičemo i u religijama drugih naroda - u podzemni svet sišli su Oziris, Odin, Muhamed, kao i sam Isus Hrist.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas