· · Коментари: 0
НЕЧИСТА ПОСЛА

УКЛЕТА КУЋА у центру Београда изазива језу - Да ли сте некад прошли поред ње?

Београд је град препун тајни које се налазе буквално иза сваког ћошка. Српска престоница подигнута на „раскршћу путева“ и вековима стара крије у себи многе мистерије и необјашњиве појаве.

1640336993_______________milosa-pocerca-32-0812-2021-04.jpg
Фото: Треће око

Некада су те мистерије ту, поред нас, и свакодневно пролазимо поред таквих места београдским улицама а да их и не примећујемо. Једна од сличних тајанствених прича везана је за строги центар Београда, улицу Милоша Поцерца где још увек времену, све слабије додуше, одолева кућа архитекте Јована Илкића.

У мирној улици Милоша Поцерца број 32, на општини Савски венац, налази се кућа знаменитог српског архитекте Јована Илкића. Подигнута је 1896. године и некада је била права лепотица међу београдским кућама.

Зуб времена већи од 120 година ју је озбиљно нагризао и ова кућа је данас права руина, мада и тако оронула не може да сакрије своју некадашњу лепоту. До краја 2000. године у њој се налазио општински одбор Социјалистичке партије Србије.

Након 5. октобра, социјалисти мењају општинско седиште а кућа Јована Илкића остаје ненастањена до данас... или се барем тако чини, јер комшије из околних зграда тврде да се ноћу из њеног правца чују разни сабласни звуци! Наиме, како су нам потврдили неки од околних станара, поред ове куће нико из краја не воли ни дању да прође, а камоли ноћу. 

Не снима се филм!

Јелена Антић станује у непосредној близини куће у Милоша Поцерца и како каже, не верује у духове и сличне ствари, али је више пута била сведок необјашњивих појава.

Прочитајте још: ВИДЕЛА ИХ СВОЈИМ ОЧИМА: Бака Драгица открила на који начин је ДЕМОН УНИШТАВАО ДЕЦУ (ВИДЕО)

„Свакога дана шетам пса овуда и већ неколико година примећујем чудне ствари око куће. Један дан сам видела гомилу рибљих кости испред улаза, сложену тако да формира неке чудне облике. Одмах сам помислила да је реч о некој секти, а иначе су се овде раније окупљали наркомани, и по свој прилици, и секташи.

Ипак, оно што је на мене највише оставило утисак јесу звуци клавира које сам са прозора своје собе зачула прошлог лета. Било је топло и прозори су били отворени када смо моја рођака и ја зачуле умилне звуке клавира. Рођака, која је иначе музиколог по професији, упитала ме је ко тако лепо у ово доба свира Листа. Погледала сам кроз прозор и схватила да звук клавира допире из напуштене куће прекопута. Исто је то све видела и моја рођака и питала ме шта се то дешава, да ли се то снима неки филм. Нисам знала шта да јој кажем, јер годинама у тој руини нема никога, само голи зидови, а сада се чује клавир!

Фото: Треће око

Од тада заобилазим ову кући и по дану. Неколико пута смо ноћу ћули и смех и вриску. Можда то и не би било чудно, има увек скитница који траже склониште, да тај смех и вриска нису били дечији“, каже наша саговорница.

Људи у црном

И продавац из оближњег новинског киоска каже да је пре две године видео чудну групу људи како излази из напуштене куће. 

„Завршио сам смену и кренуо кући, а брже ми је кад пресечем пут поред старе куће и изађем на Ресавску улицу. Било је већ предвече и одједном, док сам пролазио, приметио сам десетак мушкараца у црним оделима како излазе из куће. Имали су сви тамне наочаре за сунце иако је било вече. Одмах сам помислио да су припадници неке секте и сачекао сам да оду, па сам тек онда продужио даље. Морам признати да ми није било свеједно“, прича продавац новина из комшилука ове чудне куће.

Пре десетак година пронела се прича да је на самом улазном прагу пронађена мртва девојка за коју се касније испоставило да је преминула услед овердоза, односно прекомерне употребе дроге. Према причама које трају до данас, несрећна девојка била је обучена у белу венчаницу са венчићем цвећа око главе, а у руци је држала две свеће. 

Многи станари у Милоша Поцерца верују да, када би се некадашња лепотица од куће реновирала, да би се и њено проклетство, уколико га има, нестало. У сваком случају, једна важна историјска кућа за наш град и државу, остала би да сведочи о прохујалом времену. Овако, поделиће судбину многих заборављених вредности и нестаће заједно са својим тајнама. Или ће баш због тих тајни и мистерија живети вечно...

Прочитајте више у штампаном издању Трећег ока.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.