Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МИСТЕРИЈА

Запостављена ПЛАНИНА западне Србије: Са ње се, ЛЕГЕНДА каже, бацила ЛЕПА СРПКИЊА јер није хтела да служи Турцима

Планина Јелица још увек није добила прилику да открије посетиоцима сва своја богатства

1648734141_pjimage--2-.jpg
Пхото: Приватна Архива
Oglas

Околина Чачка, поред лепота Овчара и Каблара крије још један драгуљ и потпуно неоправдано запостављену природну лепотицу.

Планина Јелица природна је граница између Драгачева и града на Морави, богата шумом и живописним брдима са којих пуца величанствен поглед. У организацији Планинарског друштва "Каблар", а у циљу промоције ове дестинације која крије велики туристички потенцијал биће одржано планинарење њеним стазама.

- Суштина је у промоцији планине Јелице која је на неки начин запостављена и у сенци Овчара и Каблара. У питању је врло интересантна промотивна акција и тура. Нажалост, Јелица још увек није добила прилику да открије посетиоцима све занимљивости које је красе- навео је Александар Бараћ, председник ПД "Каблар".

Оно по чему се Јелица издваја од осталих планина у околини јесте легенда која кружи о томе како је уопште добила ово, за једну природну површину, необично име.

Пхото:Приватна Архива

- Турци су чули да у Гружи живи прелепа девојка која се зове Јелица, велики паша је из Сарајева одмах послао своје војнике да је отму и доведу пред њега. Нашли су је у њеном селу, отели и повели. Кад су прелазили преко драгачевске планине, она је успела да се отргне, попне на пропланак и скочи у провалију. У сећање на ту лепу Гружанку, планина је добила њено име- наводе Драгачевци.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  МИСТЕРИЈЕ БЕОГРАДА: Чињенице о нашем главном граду које сигурно нисте знали!

И док ова легенда живи, живи и сећање на Српкињу која није хтела да служи Турцима, већ је сама себи пресудила. Међутим, историчари кажу да етимологија тог имена може да има и друге основе.

Према појединим теоријама, име је изведено од свеца Светог Илије, под чијим именом се налази неколико цркава у Драгачеву. На једном од највећих врхова Јелице, налази се и археолошко налазиште под називом Градина, а које открива остатке из доба Византије, тадашње гробнице и бедеме.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas