Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗЕМЉА ИЗЛАЗЕЋЕГ СУНЦА

Ји-панг или Зу-панг; Нихон или Нипон: Које је ПРАВО ИМЕ земље излазећег сунца?

Јапан се често назива "земља излазец́ег сунца".

1648556979_heritage-g89d766446_1280.jpg
Пхото: Пиxабаy​
Oglas

Многи људи из целог света се питају зашто Јапан називају земљом излазец́ег сунца

Дакле, са континенталне тачке гледишта, Јапан је у правцу изласка сунца. Због тога су Јапанци своју земљу почели да називају Нихон или Нипон, што буквално значи „извор сунца“ и често се преводи на енглески као „земља излазец́ег сунца“.

Да ли је то зато што је Јапан прва земља која је видела сунце? На јапанском, земља се зове Нихон (Нипон). И Нихон и Јапан потичу од истих речи; буквално значе „где сунце излази“.

Марко Поло, италијански трговац и истраживач, увео је Јапан у западни свет током 13. века. Никада заправо није путовао у Јапан, вец́ је отишао у јужни део Кине. Тамо су му људи причали о Јапану. За људе у Јужној Кини, где је Марко Поло путовао, Јапан лежи у правцу где излази сунце. Због тога су га људи звали Ји-панг или Зу-панг, што се може превести као „сунчево порекло“, односно одакле сунце потиче. Јапанци пишу "рì бěн" да представљају земљу Јапан на јапанском. Изговара се Нипон или Нихон. Кинези користе исте знакове да представљају Јапан иако се изговарају другачије.

Постоји више од приче о томе како су Кинези почели да називају Јапан Ји-панг или Зу-панг – написано као рì бěн што значи „сунчево порекло“.

Пхото: Пиxабаy​

Тачније, крајем 7. века (тачна година није позната) влада у Јапану је почела да назива земљу Нихон. Све до 7. века, Јапан се звао „Ва“ или „Јамато“ користец́и кинески карактер wō, који има конотацију „мали“ или „небитан“.

Када је јапанска влада послала суверену поруку кинеској влади почетком 7. века, користила је израз који значи „земља у којој излази сунце“. Тачна фраза у поруци била је „Од цара земље излазец́ег сунца до цара земље залазец́ег сунца“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији

ЗЕМЉА ИЗЛАЗЕЋЕГ СУНЦА

 Ји-панг или Зу-панг; Нихон или Нипон: Које је ПРАВО ИМЕ земље излазећег сунца?

Јапан се често назива "земља излазец́ег сунца". Многи људи из целог света се питају зашто Јапан називају земљом излазец́ег сунца

Јапанска влада променила је име земље из Ва (Јамато) у Нихон (Нипон) почетком 8. века. Занимљиво је да су Јапанци приликом именовања земље узели у обзир кинеску владу, вероватно да би показали њено поштовање према Кинезима, јер се Јапан налази тамо где сунце излази за Кинезе, а не за Јапанце.

Неки људи се питају зашто се Јапан назива земљом излазец́ег сунца, а не Нови Зеланд. Као што видите, разлог није зато што сунце прво излази у Јапану.

Национална застава Јапана се на енглеском зове „застава излазец́ег сунца“, а почетком 7. века први пут је коришц́ена јапанска застава са сунцем у средини. Међутим, каже се да је комбинација боја на застави била другачија од садашње. Оригинална комбинација боја била је жуто сунце и црвена позадина. Пред крај Едо ере, ова застава је коришц́ена на бродовима да би се показала њихова националност. Затим је коришц́ен на многим другим местима.

Иако има веома дугу историју, застава излазец́ег сунца није постала национална застава Јапана све до 1999.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas