· · Коментари: 0
КОРОНА

"Још увек се бојим да уђем у каду": Већ пуних годину дана вуче Цовид-19, а ево зашто јој је од свега најгоре – туширање

Нису само људи који су тешко болесни и хоспитализирани са вирусом патили и месецима након што су се разболели. Живи доказ је ова жена, која је пре заразе водила активан живот.

1615559367_cnn.JPG
Фото: Принтскрин / Твитер / ЦНН

Лаурен Томас Мандел 26. марта ће "свечано" обележити прву годишњицу своје заразе корона вирусом, а она и њена породица још увек осећају последице болести. Најгори део године дана непрекидних симптома јесте количина косе коју је изгубила. У августу је рекла да је то било као да је бацила мало птичје гнездо косе.

Сада тврди како се мора психички припремати сваки пут пре туширања јер, наравно, увек постоји опасност да ће након прања косе изгубити још покоји грумен косе.

Прочитајте још: "Јесам ли претерао?": Овај дечко је 3 године тренирао вилицу и не, ово није фотошоп! (ВИДЕО)

Ова мајка четверо деце рекла је да су она, њен супруг и њихов 18-годишњи син међу све већим бројем људи који пате од онога што се назива дугорочним Цовидом или дугим Цовидом.

Дијагностикована јој је – астма

Иако стручњаци још увек уче о овоме стању, кажу да чак и они са блажим случајевима могу да имају симптоме који трају месецима. Мандел је рекла да су се укус и мирис код њеног сина побољшали, али нису се у потпуности опоравили, док њен супруг, лекар, још увек осећа трнце по телу, отежано дисање и мождану маглу.

Прочитајте још: БЛИЗАНЦЕ СИЛОМ ОДВОЈИЛИ ОД МАЈКЕ: Родила их је у 65. години и изгубила старатељство над њима због једног разлога (ФОТО)

Након година активнога живота, Мандел је пре три недеље рекла да јој је дијагностикована астма. Иако њени лекари нису сигурни да ли је вирус узроковао ово стање, она каже како отежано дише још од првога дана када је осетила симптоме инфекције.

- Само седим и гледам ТВ, а свеједно понекад не могу да удахнем - рекла је у разговору за ЦНН и додала како се мора терати да уложи више енергије. Нову годину започела је ходајући “чак” два и по минута. Сада издржи и до 15 минута.

Пријављено више од 100 симптома

Дуги Цовид још увек је мистерија, али лекари кажу да сваким даном уче све више. Пацијенти су пријавили више од стотину симптома, укључујући умор, главобољу, мождану маглу и губитак памћења, гастроинтестиналне проблеме, болове у мишићима и лупање срца.

Нису само људи који су тешко болесни и хоспитализирани са вирусом патили и месецима након што су се разболели.

Прочитајте још: Први пут показао лице без шминке након 10 година: "Људи су се склањали од мене, а некад ми и добацивали" (ФОТО)

- Нови или дуготрајни симптоми могу да се јаве након четири до шест месеци код пацијената са Цовидом-19, без обзира на озбиљност акутне инфекције САРС-ЦоВ-2 - рекао је Алфонлсо Хернандез-Ромиеу из ЦДЦ-а на семинару за лекаре у јануару.

Лекари и терапеути кажу да лече људи свих животних доба и оних који су били изузетно здрави пре него што су добили Цовид – укључујући маратонце, спортисте и тренере. Они који пате од дугога Цовида обратили су се групама и клиникама за подршку како би пребродили своје стање.

Коначно су почели да их схватају озбиљно

По целој Америци отварају се погони за пружање помоћи овој растућој групи људи. Њујоршки Моунт Синаи први је отворио свој Центар за пост-цовид негу. Центар је примио више од 1600 пацијената, а на термине се чека месецима јер је потражња јако велика.

Клиника за опоравак од Цовида у Пијемонту у Атланти отворена је у новембру и већ је имала око 600 упутница, рекао је др Џермејн Џексон, медицински директор. Тренутно не постоји специфичан третман за дуготрајно лечење Цовида. За сада се лекари усредсређују на лечење на темељу симптома које је пријавио одређени пацијент, посебно зато што пацијенти имају различите симптоме.

Прочитајте још: Била је зависник од дроге, предозирала се 15 пута, а сада је својом трансформацијом многе оставила без текста (ФОТО)

У почетку су се многи пацијенти који су осећали симптоме неколико месеци после инфекције жалили како их лекари не схватају озбиљно, али сада кажу да се ситуација поправила.

Амерички Центри за контролу и превенцију болести прошлог месеца одржали су семинар како би помогли лекарима да препознају знакове и симптоме дугога Цовида и науче више о начину лечења ових пацијената.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.