Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
кашаљ

Доктор Јовановић о лечењу сувог кашља: Пирордно решење за упоран симптом

Ако смо у пандемији ЦОВИД-19 инфекције имали осећај да нема довољно љубави, кашља је било на претек.

1646231755_9fe7382189d13b829407d453b17d18467ea5d26d.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Први и најчешћи, али и дуготрајни симптом ЦОВИД19 је управо кашаљ. Иако је на првом месту међу свим тегобама због којих се пацијенти обраћају за помоћ лекару, кашаљ је често „занемарен“ и од стране пацијената и лекара. Сматра се да је 40% укупне светске популације у неком тренутку живота имало тегобе у виду кашља, а у пандемији и преко 70 % инфицираних. О томе да ли је кашаљ озбиљан симптом, разговарали смо са др Сашом Јовановић, специјалистом пнеумофтизиологије, магистром клиничке имунологије и алергологије, начелник специјалистичко консултативне службе Завода за плућне болести Ниш.

Кашаљ је важан одбрамбени механизам и физиолошки одговор на иритацију дисајних путева: механичким, хемијским или запаљенским факторима. Заблуда је да кашаљ не треба лечити, него чекати да прође. Треба увек трагати за узроком кашља.

Др Саша Јовановић

Веома је битно обратити пажњу на карактеристике кашља, као што су: трајање, дневне и сезонске варијације. Зашто је то важно? Јутарњи кашаљ се чешће јавља код пушача и пацијената са хроничним опструктивним болестима плућа (ХОБП), а ноћни кашаљ код астме. У пролеће или јесен чест је алергијски кашаљ, у току зиме су чешће сезонске прехладе и вирусне инфекције. Зависно од продукције секрета кашаљ може бити суви или надражајни код ларингитиса, астме, алергија или продуктивни кашаљ са искашљавањем, код вирусних инфекција, бронхитиса, ХОБП, упале плућа и друго – напомиње др Јовановић.

Од терапије кашља очекујемо: да ублажи интензитет и учесталост кашља, да ослободи пацијента тегоба изазваних кашљем и да се избегну последице.

Први и најчешћи симптом ЦОВИД инфекције је управо суви надражајни кашаљ. Овакав кашаљ је присутан и код других вирусних инфекција, сезонских прехлада или упала грла. Пре посезања за антибиотском терапијом, која је код вирусних инфекција неефикасна, препоручујемо употребу ПропоМуцил® производа, јер садрже прополис са Н-ацетилцистеином, обогаћен Ц витамином и цинком који ефикасно делују на узрок упале, помажу елиминацију вируса и бактерија, као и бола у грлу. На дужи рок, примена ових пастила повећава локалну концентрацију, а самим тим и ефикасност и помажу спречавање везивања вируса ових супстанци у региону слузнице носа и ждрела. Зато се пропручује њихова употреба са првим знацима, током и након вирусних инфекција.

Уколико суви надражајни кашаљ прелази у продуктивни, са искашљавањем шлајма, препоручујемо употребу ПропоМуцил® облику прашка. ПропоМуцил® кесица садржи пречишћен природни прополис богат полифенолима, природним антиоксидансима који се сврставају у значајне актере у борби против запаљења, са Н-ацетилцистеином (НАЦ) и органским медом. Снага ПропоМуцил® прашка је у Н-ацетилцистеину који олакшава искашљавање, неалергеном прополису који помаже у елиминацији вируса и бактерија, као и органског меда и витамина Ц који додатно помажу против запаљења и инфекција.

Поред тога што разређује шлајм и олакшава његово избацивање, НАЦ помаже код упале синуса и ува, а све је више доказа о превентивном и његовом дејству против ЦОВИД19 инфекције и то захваљујући његовом против запаљенском и антиоксидативном ефекту. Спречавајући стварање бактеријског биофилма, НАЦ повећава антимикробну ефикасност прополиса, али и антибиотика, У комбинацији са прополисом НАЦ помаже да се смањи упала и избаци шлајм из дисајних путева, док је мед прва терапијска линија код акутног кашља према званичним смерницама. Употреба ПропоМуцил® кесица је безбедна, па се пацијентима са хроничним бронхитисом или ХОБП-ом препоручује и вишемесечна употреба у дози од 600мг једном до два пута дневно. – препоручује др Јовановић.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas