· · Коментари: 0
ЖИВОТНА БОРБА

Након вожње бицикла изгубила је дах, отишла код лекара и сазнала БОЛНУ ИСТИНУ

Елизабет је имала само 29 година и никада није пушила.

1612092585_elh.png
Фото: Принтскреен / фацебоок / Елизабетх Цампбелл Моир

У мају 2018. била је 29-годишња мама на почетку трећег тромесечја друге трудноће. Неколико година пре тога, дијагностикована јој је Хронова болест, хронична инфламаторна болест црева која може проузроковати ненамерни губитак тежине.

Прочитајте још: Била је фатална, радила је за две државе, а ево како је завршила позната шпијунка

Бол у грудима узрокован рађањем детета
После рендгенског снимања грудног коша, доктор јој је рекао ми да има калцификовани гранулом - мало, типично бенигно (неканцерозно) место упале често узроковано инфекцијом - у доњем делу левог плућа. У већини случајева ово не узрокује никакве симптоме.  Доктор је мислио да је она имала болове у грудима због притиска који ствара беба.

- Али неколико месеци касније, средином августа 2018. године, пробудила сам се са јаким боловима у грудима. Нисам могла да дишем ни да се крећем. Мој супруг је већ отишао на посао, па сам одвела нашу двогодишњу ћерку у школу и онда прогуглала симптоме. Позвала сам свог лекара опште праксе и лекара примарне здравствене заштите, а они су ми рекли исто: Одмах идите у Хитну помоћ.

Као бившој кошаркашици, никада ми није било тако тешко да вежбам.

- У октобру 2018. године родила сам здраву девојчицу. Месец дана касније, супруг ми је купио бицикл и убрзо сам почела да га возим. Три месеца сам возила бицикл отприлике сваки дан, а затим сам у фебруару 2019. на послу пала.

Прочитајте још: Наташа проводи викенде у кући свог ОТМИЧАРА, чисти је и поспрема и после УНИШТЕНОГ ДЕТИЊСТВА

- Те вечери спремала сам се за спавање и перући зубе искашљала сам крв. Била је то светла, ружичасто-црвена боја. Следећег јутра догодило се исто. Позвала сам свог доктора и отишла на састанак. Слушала је моја плућа и, шокантно, рекла је да звуче у реду. Претпоставила је да вероватно имам инфекцију попут бронхитиса, а плућа су ми била само упаљена. Преписала је антибиотик и рекла ми да се вратим ако имам симптома за десет дана. Код др сам опет отишла после неколико дана.

После разних тестова и скенирања, упутили су је на пулмолога, који јој је урадио бронхоскопију како би прегледао плућа и прикупио узорке. Имала је осећај да нешто није у реду.

Болно сазнање
Убрзо је добила телефонски позив: Има рак плућа. - Сећам се да ми је доктор рекао да морам да седнем. Рекао је да му је жао што то радимо телефоном, али морали смо да почнемо да све смишљамо што пре како бисмо излечили рак. Послала сам поруку свом мужу. Позвао је доктора да га обавести о детаљима. Осим тога, једва да се ичега сећам - присећа се Елизабет

После гомиле тестова, скенирања и другог мишљења, дијагностикован јој је рак плућа 4. стадијума који се проширио на јетру и кости.  Лекар је такође био узнемирен, јер је она деловала као потпуно здрава жена. Елизабета никад није била пушач.

Елизабета је, упркос томе што није имала нијед од типичних фактора ризика, оболела од рака плућа

- Отприлике три недеље након моје дијагнозе, резултати мојих тестова показали су да имам АЛК позитиван рак плућа. У поређењу са другим мутацијама које узрокују раст карцинома, АЛК се генерално лечи и често добро реагује на циљану терапију, попут узимања пилуле која блокира деловање ове мутације да би зауставила ширење ћелија карцинома. Ово је победило алтернативу коју смо разматрали: традиционалну хемотерапију. АЛК позитиван је прва добра вест коју сам добила. Мој лекар ми је објаснио да постоји таблета коју бих могла да попијем и претпоставио је да би могла годинама да делује на мене. По први пут смо имали наду. Одмах сам почла да узимам лек за циљану терапију и данас га и даље користим.

Прочитајте још: Родитељи, ОПРЕЗ: Дечак (2) преминуо јер је појео ствар коју сви имамо код куће (ВИДЕО)

У року од неколико дана, плућа су почела да се чисте и престала је да кашље. У јулу 2019. године, неколико месеци након постављања дијагнозе, скенер није показало никакве доказе болести. У пролеће 2020. године рак се вратио, али после хемотерапије од децембра 2020. године није било трага болести.

- Данас настављам да пијем таблете за циљану терапију, и нормално живим. Кад ме погледате, вероватно видите здраву, 31-годишњу маму двоје деце, која је можда само мало уморна, јер, ето, има двоје деце која је заокупљају - завршила је своју причу ова млада мама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.