Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОСТРВО ПРОКЛЕТИХ

Редак и језив снимак последње КОЛОНИЈЕ ГУБАВАЦА: Људи којима су одузели све и избрисали идентитет! (ВИДЕО)

Сада врви од туриста, али пре мање од 50 година нико није желео да крочи на ово живописно острво.

1626084520_54.png
ФОТО: Принтскрин/ Јутјуб/ Цреталиве
Oglas

Острво Спиналонга је на добром путу да постане туристичка атракција - али посетиоци га не посећују због његових шљунковитих плажа и кристално чисте воде - они тамо иду да истраже мрачну историју острва. Пре мање од 50 година, Спиналонга је било место на које је Грчка слала људе са губом да умру - једна од последњих преживелих колонија у Европи те врсте.

Прочитајте још: Радила је као баштован на гробљу, а сада прави накит од људских остатака и има снажан разлог за то! (ФОТО/ВИДЕО)

Губа - "одбојна" и "нечиста"

Пре него што су антибиотици почели да уклањају претњу од губе четрдесетих година прошлог века, у целом свету се страховало од њеног ширења. Губа, иначе позната као Хансенова болест, у Библији је описана као „одбојна“ и „нечиста“. Била је стигматизована и довела је до успостављања колонија широм света за оне који пате.

У почетку су становници имали одличне услове, али се све врло брзо променило и "губавци" су остали заборављени на острву.

Дуго се бојало да је болест врло заразна, а симптоми су јој чиреви на кожи и оштећење нерва. У тежим случајевима, удови оболелих постали су унакажени и деформисани.

Последњи становник
Свештеник је напустио Спиналонгу 1962. године и тиме остао упамћен као последњи становник острва. Преживели са острва су наставили да се окупљају једном годишње на острву у знак сећања на своје заточеништво. Неки од њих су и данас живи.

Да би се осигурало да људи са Хансеновом болешћу не заразе здраву популацију, уклоњени су из својих домова и послати у колоније у карантин, далеко од својих породица и пријатеља.

Спиналонга је била једна од тих колонија. Непосредно након што им је дијагностификована губа, жртвама болести одузета је имовина, финансије и избрисан идентитет.

На оближњем острву Плака живео је један лекар који би се провозао бродом ако би неко од становника био погођен другом болешћу. Никада их заправо није лечио од губе.

Отворена као колонија губаваца 1903. године, Спиналонга је коришћена као место изгнанства до 1957. Свештеник је боравио на острву до 1962. године да би одржавао верску традицију Грчке православне цркве.

Дантеова капија

Село је имало два улаза, један за здраве људе а и један за људе са губом. Улаз за људе са губом добио је надимак Дантеова капија, референца на Пакао, јер жртве нису имале представу шта ће им се догодити на другој страни. Међутим, након што су прошли језив тунел, обољели су добили храну, воду и медицинску помоћ. Упркос томе, стандарди на острву су на крају пали и тек када је британски стручњак посетио острво, грчка влада га је званично затворила.

Погледајте један редак снимак из 1935. године који је ухватио тадашње становнике и дао нам увид у то како су живели становници на острву.

Стручњак је саставио извештај, омаловажавајући острвског лекара и владу због тога што нису обезбедили одговарајући медицински третман и смештај за жртве. Грчка влада, знајући да се нису правилно побринули за људе, спалила је све њихове досијее са острва. Стварно стање је откривено тек када је Епаминондас Ремоундакис, преживели губавац са Спиналонге, написао књигу која је открила праву, трагичну природу острва. Књигу, преведену као Живот и смрт кретског губавца, написао је  етнолог Маурис Борн.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas