Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

Мистерија и после 120 година: Да ли знате колико је Драга Машин била старија од Александра Обреновића?

Да ли је мистерија коначно разрешена?

1645198636_draga-masin.jpg
Фото: Wикипедиа
Oglas

Разлика у годинама између краљице Драге и краља Александра, као и чињеница да је последњи Обреновић на челу Србије оженио жену старију од себе, па још и удовицу, и данас се помиње као један од многих разлога Мајског преврата и њиховог убиства.

Прочитајте још: Преживела је пад авиона са 10.000 метара: Ево како је Весна Вуловић избегла смрт

Ипак, колика је та разлика у годинама тачно износила – девет, десет, дванаест, четрнаест година?! На то питање заправо није тако једноставно одговорити.

Нагађања о години рођења краљице Драге и питање колико је она ТАЧНО била старија од краља Александра Обреновића потичу још из времена њиховог венчања и довела су и до неповерења у званична документа, што је пренето у историографију, па и данас уноси забуну код јавности пише Исторјски забавник.

Мистерија

Др Ана Столић са Историјског института, магистрирала је 1996. године са темом “Краљица Драга”. У делу “Краљица Драга” (Удружење за српску повесницу, Београд, 2000) она пише: “Чињеница да се тачном податку о датуму краљичиног рођења, објављеном у ’’Државном календару Краљевине Србије’’ за 1901. годину није веровало, говори доста о односу савременика према краљевој женидби”.

У делу литературе код нас је заступљен податак да је Драга била старија 12 година од краља. Најранија година рођења која се у литератури може наћи је 1862, а најкаснија 1868.

У напомени др Столић наводи примере ових неслагања: В. Петровић (Драгијада) или Ж. Живановић (Политичка историја Србије, ИВ) наводе 1865. годину као годину рођења, С. Јовановић се позива на извод из Управе фондова, али ипак тврди да је Драга рођена 1864. године, а исти податак налазимо и код В. Ћоровића као и Д. Ђорђевића у Историји српског народа ВИ-1. Васа Казимировић наводи у делу “Никола Пашић”, 1862. годину као годину рођења (што би значило да је од краља Александра Драга била старија чак 14 година), да би у делу “Црна рука” навео да је разлика ипак 12 година...

Званична документа говоре да је Драга рођена 1866. године и да је према томе 10 година била старија од краља Александра.

Историјски архив Београда чува документ ИАБ-1187-К7 ПФО 19, из ког се види да је Драга 20. јула 1886. године ради регулисања удовичке пензије “Управи фондова” приложила извод који показује да је рођена 1866. године и да је у тренутку удаје за Светозара Машина 1883. имала 17 година.

И у званичном Државном календару Краљевине Србије за годину 1901, стоји да је Драга рођена 1866. године.

Поред већ поменуте биографије “Краљица Драга” др Ане Столић, 1866. као година рођења краљице Драге наводи се у још неким делима.

Колика је разлика у годинама?

“Драга је рођена 23. септембра 1866. године у Горњем Милановцу у истакнутој породици Луњевица“, пише др Радош Љушић у делу “Љубави српских владара и политичара” и касније наставља: “Десет година млађи краљ Александар ближе се упознао са Драгом у Бијарицу…”

Радош Љушић и Андрија Веселиновић и у „Родословима српских династија“ наводе исти податак, а налазимо га и у много старијем издању познате “Мале енциклопедије Просвете”, ИИИ издање из 1978, “Драга Обреновић (1866-1903)”. У својим радовима и др Сузана Рајић, професорка Филозофског факултета у Београду, наводи податак да је Драга рођена 1866. године. На споменику краљици Драги у Горњем Милановцу такође стоји исти податак. Примера има још…

Уколико бацимо поглед на школске уџбенике које су писали такође угледни историчари видећемо да се и ту наводе различити подаци или се податак о тачној разлици у годинама уопште не наводи.

Прочитајте још: Трагичне последње речи ћерке ЕНГЛЕСКОГ АРИСТОКРАТЕ (25) која је умрла након што се жалила на ГЛАВОБОЉУ (ФОТО)

Дакле, очигледно је да постоје различита мишљења и неслагања у литератури, али уколико верујемо званичним документима и стручњацима који се баве српским династијама, Драга је била 10 година старија од краља Александра Обреновића преноси Историјски забавник.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas