Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СУДБИНА

Живела је САМА на острву 18 година, а у цивилизацији је УМРЛА за два месеца

Прича о Индијанки која је 18 година провела сама на острву, сто километара од обале Калифорније, послужила је као инспирација за књиге и филмове.

1606403477_Indijanka.png
Фото: Пиксабеј
Oglas

Када је 1853. године жена спасена са острва Сан Николас, почела су поређења њене епопеје са Робинсоном Крусоом. Иначе, острво је део Каналског архипелага, ветровито је и углавном неплодно, па га је америчка морнарица разматрала као "кандидата" за прве тестове нуклеарне бомбе.

Прочитаје још: Драга и Александар Обреновић сликали су се са својим УБИЦАМА годину пре смрти, а фотографија се и данас може видети (ФОТО)

Роман и филм
Награђивани дечји роман Скота О'дела "Острво плавих делфина " инспирисан је њеном причом, а касније је снимљен и филм.

Индијанка, у историји позната као "усамљена жена са острва Сан Николас", чије се право име не зна, била је староседелац у Калифорнији и, вероватно, последњи преживели члан племена Николењо. Живела је сама на острву од 1835. до 1853. године.

Племе Николење масакрирали су ловци на морске видре.

На Каналским острвимаа Индијанци су се населили пре 10.000 година све до 1814. године када је група домородаца са Аљаске, ловаца на морске видре, масакрирала већну острвљана. Крајем новембра 1835. једрилица "Пеор ес Нада", којом је заповедао Чарлс Хабард, евакуисала је преостале људе са Сан Николаса.

Скочила је са палубе због сина или брата?
Легенда Фото: Yоутубе/ сцреенсхот Wеард хисторy

Романтичнија верзија прича да је девојка скочила са палубе у море када је схватила да је њен млађи брат или сину остао, а археолог Стивен Шварц каже да је прича настала крајем 19. века, у викторијанској ери.

Прочитајте још: Мистерија Хртковаца БРУЈИ СРБИЈОМ: После ЗЛАТНЕ КАЦИЦЕ, лопови ПЉАЧКАЈУ римске виле под окриљем ноћи и траже БЛАГО (ФОТО)

Фратар Хосе Гонсалес Рубио је нудо новац да доведу Индијанку, али то је успело тек у трећем покушају  Карлу Дитману који је открио људске трагове на плажи и комаде сала фоке остављене да се осуше.

Даља потрага довела је до Индијанке, која је живела у импровизованој колиби изграђеној делом од костију китова. Била је одевена у сукњу од зеленкастог перја корморана. Одвели су је у мисију Санта Барбара.

Носила је сукњу од перја корморана...
Хаљина је у Ватикану
Њена хаљина од перја корморана послата је у Ватикан. Године 1939. године археолози су пронашли колибу од китових костију на северном крају Сан Николаса.

Индијанка, која је 18 година живела без контакта са људима, наводно је била усхићена, дивећи се коњима, европској одећи и храни, а ускоро је и крштена, и добила је име Хуана Марија.

Умрла је после само 7 недеља...

Било јој је дозвољено да остане са Нидевером, који ју је описао као жену "средње висине, али прилично дебелу ... Лице јој је било пријатно, док се непрестано смешила. Имала је све зубе, али били су истрошени до десни.

Прочитајте још: Раде Поповић, начелник Београдске криминалистичке полиције, добио је ЗАДАТАК: Ко је убио мултимилионерку Драгу Митрићевић?

Хуана Марија је само седам недеља након доласка у цивилизацију, 19. октобра 1853, умрла од дизентерије. Нидевер је тврдио да је њена "наклоност" према зеленом кукурузу, поврћу и свежем воћу, након што годинама није јела такву храну, проузроковала тешку и фаталну болест. Сахрањена је у необележеном гробу на породичној парцели породице Нидевер, на гробљу мисије Санта Барбара.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas