Oglas
· · Komentari: 0
SUDBINA

Živela je SAMA na ostrvu 18 godina, a u civilizaciji je UMRLA za dva meseca

Priča o Indijanki koja je 18 godina provela sama na ostrvu, sto kilometara od obale Kalifornije, poslužila je kao inspiracija za knjige i filmove.

1606403477_Indijanka.png
Foto: Piksabej
Oglas

Kada je 1853. godine žena spasena sa ostrva San Nikolas, počela su poređenja njene epopeje sa Robinsonom Krusoom. Inače, ostrvo je deo Kanalskog arhipelaga, vetrovito je i uglavnom neplodno, pa ga je američka mornarica razmatrala kao "kandidata" za prve testove nuklearne bombe.

Pročitaje još: Draga i Aleksandar Obrenović slikali su se sa svojim UBICAMA godinu pre smrti, a fotografija se i danas može videti (FOTO)

Roman i film
Nagrađivani dečji roman Skota O'dela "Ostrvo plavih delfina " inspirisan je njenom pričom, a kasnije je snimljen i film.

Indijanka, u istoriji poznata kao "usamljena žena sa ostrva San Nikolas", čije se pravo ime ne zna, bila je starosedelac u Kaliforniji i, verovatno, poslednji preživeli član plemena Nikolenjo. Živela je sama na ostrvu od 1835. do 1853. godine.

Pleme Nikolenje masakrirali su lovci na morske vidre.

Na Kanalskim ostrvimaa Indijanci su se naselili pre 10.000 godina sve do 1814. godine kada je grupa domorodaca sa Aljaske, lovaca na morske vidre, masakrirala većnu ostrvljana. Krajem novembra 1835. jedrilica "Peor es Nada", kojom je zapovedao Čarls Habard, evakuisala je preostale ljude sa San Nikolasa.

Skočila je sa palube zbog sina ili brata?
Legenda Foto: Youtube/ screenshot Weard history

Romantičnija verzija priča da je devojka skočila sa palube u more kada je shvatila da je njen mlađi brat ili sinu ostao, a arheolog Stiven Švarc kaže da je priča nastala krajem 19. veka, u viktorijanskoj eri.

Pročitajte još: Misterija Hrtkovaca BRUJI SRBIJOM: Posle ZLATNE KACICE, lopovi PLJAČKAJU rimske vile pod okriljem noći i traže BLAGO (FOTO)

Fratar Hose Gonsales Rubio je nudo novac da dovedu Indijanku, ali to je uspelo tek u trećem pokušaju  Karlu Ditmanu koji je otkrio ljudske tragove na plaži i komade sala foke ostavljene da se osuše.

Dalja potraga dovela je do Indijanke, koja je živela u improvizovanoj kolibi izgrađenoj delom od kostiju kitova. Bila je odevena u suknju od zelenkastog perja kormorana. Odveli su je u misiju Santa Barbara.

Nosila je suknju od perja kormorana...
Haljina je u Vatikanu
NJena haljina od perja kormorana poslata je u Vatikan. Godine 1939. godine arheolozi su pronašli kolibu od kitovih kostiju na severnom kraju San Nikolasa.

Indijanka, koja je 18 godina živela bez kontakta sa ljudima, navodno je bila ushićena, diveći se konjima, evropskoj odeći i hrani, a uskoro je i krštena, i dobila je ime Huana Marija.

Umrla je posle samo 7 nedelja...

Bilo joj je dozvoljeno da ostane sa Nideverom, koji ju je opisao kao ženu "srednje visine, ali prilično debelu ... Lice joj je bilo prijatno, dok se neprestano smešila. Imala je sve zube, ali bili su istrošeni do desni.

Pročitajte još: Rade Popović, načelnik Beogradske kriminalističke policije, dobio je ZADATAK: Ko je ubio multimilionerku Dragu Mitrićević?

Huana Marija je samo sedam nedelja nakon dolaska u civilizaciju, 19. oktobra 1853, umrla od dizenterije. Nidever je tvrdio da je njena "naklonost" prema zelenom kukuruzu, povrću i svežem voću, nakon što godinama nije jela takvu hranu, prouzrokovala tešku i fatalnu bolest. Sahranjena je u neobeleženom grobu na porodičnoj parceli porodice Nidever, na groblju misije Santa Barbara.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas