· · Коментари: 0

Како и где је ПРАВИЛНО ПОСТАВИТИ ИКОНЕ У ДОМУ: На овом месту избегавајте да их стављате

Након куповине, икону обавезно освештајте у неком храму

1670667681_shutterstock_760120045-Ikone-kuci.jpg
Пхото: Схуттерстоцк

Реч икона је изворна грчка реч и значи - слика, портрет.
Икона је средство за комуникацију између онога ко јој приступа, и онога ко је на њој насликан, ''изображен''.
Као што сваки верник зна, икона је слика пред којом се молимо за заштиту нас и наше породице.
Она није пуки украсни елемент, па се саветује да приликом одабира места за ову свету слику обратите пажњу на хришћанску традицију и обичаје. Постављање икона на зид, такође, има своја правила.
Постављање православних икона у стану или кући треба да буде на источном зиду почасне, главне просторије.

У спаваћој соби слика свеца може се наћи изнад кревета, мада постоји мит и да се иконе не постављају у спаваћу собу.

Прочитајте још: ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ЈАКОВ ПЕРСИЈАНАЦ: Обавезно изговорите ову молитву

Пошто се ни стамбене зграде, а ни породичне куће, не орјентишу као Православни храмови (исток- запад), често није могуће да источни зид буде празан, да би се на њему поставиле иконе. Понекад су на тој страни прозори, врата, или неки део намештаја. У том случају иконе треба поставити на зид на коме има слободног простора, али да икона буде на средишњем, централном месту тог зида.

Фото: Схуттерстоцк

Постављање икона на зид има своја правила. Опет се треба угледати на храм, и поштовати правило распореда икона
на иконостасу. На иконостасу, у средини се налазе, тзв. Царска врата (Царске двери), на којима је изображена,
насликана сцена Благовести, када архангел Гаврил, саопштава Богородици радосну вест да ће родити Спаситеља света. Са леве стране Царских двери, налази се икона Пресвете Богородице, а са десне стране икона Господа Исуса Христа.

Прочитајте још: Да ли знате шта значи БЕЛА БОЈА НА ЗАСТАВИ? Откривамо симболику државних обележја заставе СРБИЈЕ (ФОТО)

Ако у вашем стамбеном простору поседујете иконе Господа Исуса Христа, Пресвете Богородице, икону Крсне славе, постоје две могућности или два начина како их треба поставити. Ово нам објашњава протојереј Срећко Зечевић, у блогу ''Епархија'':

''Први начин: Икону Крсне славе поставити у средину, а са леве стране иконе Крсне славе ( лева страна када гледате у икону)  поставити икону Пресвете Богородице, са десне стране икону Господа Исуса Христа.

Други начин: икону Господа Исуса Христа треба поставити у средину, лево (ваша лева страна када гледате у икону) треба поставити икону Пресвете Богородице, а десно породичну икону Крсне славе.

Први и други начин су исправни, али ако би неко питао, шта изабрати од ове две могућности? Определио бих се за прву могућност, јер је она слична распореду икона на иконостасу у храму, у средини на иконостасу је икона Благовести, где су Царске двери, а у кући је Славска икона, лево је икона Богородице, а десно икона Господа Исуса Христа, тако је исто и у кући распоред.''

Фото: Схуттерстоцк

'Славска икона је у средини ако имате више икона светих Божијих, а иконе осталих Божијих угодника (светитеља) ставити лево и десно од Славске иконе. Такође и естетика може утицати на правило постављања икона. Ако је, на пример, славска икона знатно већа (али и знатно мања) од икона Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице, она из естетских разлога може бити у средини и пред њом ће горети и кандило'', објашњава протојереј.

 

БОНУС ВИДЕО: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.