Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Сутра је СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ, једини празник БЕЗ ОБИЧАЈА: Ваљало би учинити само ЈЕДНУ СТВАР

Православне цркве 12. маја прослављају празник посвећен Светом Василију Острошком,свецу за кога се верује да је један од највећих чудотвораца.

1620713582_ostrog-milo--1-.jpg
Фото: Д. Миловановић
Oglas

Његово свето тело у целости почива у острошкој испосници, неподложно закону труљења, више од триста година.

Свети Василије Острошки се слави 12. маја, а пошто ове године тај датум пада у среду - пост је обавезан. 

Рођен је као Стојан Јовановић у Поповом пољу код Требиња, а већ у 12. години послат је у манастир Завала, где је његов стриц Серафим био игуман. Након што је завршио манастирску школу, добио је монашки чин и постао парох Поповог поља

Службовао је у многим градовима, од Мостара, преко Херцег Новог и Пљеваља, Мораче, до Огоношта и Бјелопавлића. Преминуо је 1671. године, а његове мошти и гроб чувају се у манастиру Острог у Црној Гори, за који се везују бројне легенде.

У његову моћ исцељења верују припадници како хришћанске, тако и муслиманске вере. Зашто? Постоје бројна писмена сведочења људи да су молитве упућене Светом Василију Острошком услишене - свако коме је овај светац помогао, приликом следеће посете манастиру Острог записује на папир читаву причу и оставља у Горњем манастиру, а монаси их сакупљају, чувају и претварају у књигу.

Неке од старих легенди које сведоче о милости, доброти и моћи Светог Василија између осталог јесте и прича да је са врха Горњег манастира једном давно испала беба из колевке

Будући да је се Горњи манастир налази у стенама планине Острошка греда, малтене уз саму литицу, на чак 900 метара надморске висине, мајка се престрашила и веровала да је изгубила дете. Међутим, беба је пронађена жива и здрава на земљи у подножју планине, весело се смешкајући.

Они који не верују у приче попут ове, ипак се замисле када чују истиниту чињеницу - пожар који је избио на планини Острошка греда поштедео је оба манастира и оближње капеле.

Такође, чињеница је да је за време Другог светског рата изнад Горњег манастира Острог пала бомба, али никада није експлодирала. Људи који су икада спавали под окриљем ове свете грађевине, говоре да је то била најмирнија ноћ коју су преспавали.

Због тога што се осећају веома сигурно, многи посетиоци храма бирају да спавају напољу - у коначишту поред манастира постоје кревети, али и покривачи који су сваком посетиоцу на располагању и дозвољено их је износити напоље.

Једино што није дозвољено јесте фотографисање унутар и у порти Горњег манастира. Ако се икада запутите на ово свето место, обичај је да се понесе флаша уља, коју монаси при службама освештавају и поклањају верницима у малим флашицама, а које се користе ради лечења. Треба понети и шећер, који остаје у манастиру и којим се сви могу послужити. Међутим, најважније је да понесете један пар црних, мушких чарапа - прича се да су чарапе Светог Василија увек поцепане јер ноћу устаје и хода, па их монаси свакога дана мењају.

Жене не смеју улазити у кратким сукњама, чак ни у панталонама - обавезна ношња је сукња бар до колена, као и покривена рамена и груди, а треба ставити и мараму на главу. И мушкарци треба да дођу покривеног тела, дакле, не сме се улазити у сандалама и шортсевима.

Одређеним данима, рука Светог Василија је откривена да би је верници целивали током обиласка манастира, а сви који су имали прилику да је виде откривену, говоре да та рука изгледа веома живо, а не као део тела неког ко је преминуо пре скоро 400 година.

Такође, у манастиру ћете имати прилике да чујете и да је неким грешницима светац измакао руку, не дозволивши да је целивају, а немојте се усудити ни да слажете монахе, јер се шушка да су видовити.

Веровања
Многи верују да ће, ако се заветују да ће на празник Светог Василија отићи у манастир Острог, њихова, или болест неког њима ближњег, нестати "као руком однешена".

Ако познајете особу која се спрема на овакво путовање, требало би да јој однесете уља, тамјана и памука да са собом понесе и да то остави код свеца "да преноћи".

Често се догађа да се заветују и католици и муслимани, јер су на овим просторима сви уверени у велике чудотворне моћи Светог Василија, па се тако верује да ствари које преноће код његових моштију лече све болести. Због тога памук, уље и тамјан који су ношени на Острог треба чувати за "не дај Боже".

Празник без обичаја

На овај велики празник и црвено слово у црквеном календару не обављају се никакви пагански обичаји нити ритуали. На празник Светог Василија једино што треба да урадите јесте да се искрено помолите чудотворцу - верује се да ће свака искрена жеља из дубине срца бити испуњена.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas