Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Животиње се више плаше људских гласова, него од рике лавова

Људски гласови доводе до знатно већег страха код дивљих сисара него звукови које испуштају лавови, показало је истраживање спроведено у Јужној Африци.

1696930803_167290680565244a31620ff427171665_v4_big.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Научници су емитовали снимке људи који разговарају нормалним тоном преко звучника скривених у рупама са водом у Националном парку Кругер. Око 95 одсто животиња било је изузетно преплашено и брзо је побегло, преноси Би-Би-Си.

Супротно томе, снимљени звукови режања и рике лавова довели су до значајно мање панике. Стручњаци су одабрали разговоре на локалним језицима, које говоре многи у тој земљи.

Током истраживања приметили су да неки слонови одговарају на звукове великих мачака покушајем да се супротставе извору звука. Резултати указују да су животиње попут антилопа, слонова, жирафа, леопарда и брадавичастих свиња научиле да је контакт са људима веома опасан услед лова и коришћења оружја и паса у хватању дивљих животиња.

Закључци се не односе само на Национални парк Кругер, јер је доказано широм планете да се дивље животиње плаше људи више него било ког другог предатора, наводи се у студији. Аутори су забележили да би то могло да буде претња за области које зависе од туризма у дивљини, јер посетиоци који су пожељни у таквим регионима плаше животиње које су дошли да виде.

Лијана Занет, једна од ауторки, каже за ББЦ да је истраживање усмерено на „екологију страха" - концепт који се бави утицајем односа предатор-плен на њихово окружење.

"Грабљивци убијају плен, што очигледно умањује број тих јединки, али смо показали да и страх који предатори изазивају може довести до опадања броја јединки животиња које лове. Ублажавање и манипулисање страхом који људи производе у дивљини представља изазов и прилику, јер верујемо да ће то бити кључан део планова за очување заштићених подручја и управљање њима", објашњава научница.

Открића отварају простор и за заштиту рањивих врста у овим екосистемима. Људски звукови, уколико се користе исправно, могу да помогну у заштити од криволова, наводи се у студији.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas