Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ПРАВИЛНО ОПРАТИ БОРОВНИЦЕ: Само овако опране су здраве за употребу

Данас је врло тешко наћи поврће и воће које није третирано разним пестицидима, фунгицидима и инсектицидима како би било отпорније, веће, лепшег изгледа, дужег трајања

1711093480_shutterstock_2180171403.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

За разлику од банане или чак агрума, боровнице немају кору која би их заштитила. Потпуно су изложене опасностима узгоја, бербе, отпреме и складиштења.

- Бобичасто воће мора обавезно да се опере како бисте уклонили све нечистоће, бактерије или остатке који се могу налазити на површини бобица од узгоја, бербем трансспорта... -  каже портал Реал Симпле Мередитх Мелендез, агенткиња за пољопривреду и природне ресурсе Америке.

Мелендез каже да се без обзира на то да ли су боровнице органске, с пијаце, купљене у продавници или од комшије, увек морају прати на исти начин.

Боровнице не треба прати чим се донесу кући. Треба их опрати непосредно пре јела. Међутим, када боровнице донесете кући, прегледајте их и баците све бобице које су труле.

- То се ради како би се спречило ширење трулежа на остале бобице. Ако не намеравате одмах да их једете,  ставите их у фрижидер. Препоручујемо прање производа непосредно пре јела, јер ако их оперете и ставите у фрижидер то им може скратити рок трајања због повећаног нивоа влаге - објашњава Мелендез.

- Бобичасто воће треба нежно опрати под хладном водом, лагано мешајући ручно бобице како би вода могла да протече са свих страна. Ако користите цедиљку, премештајте бобице рукама онолико дуго колико је потребно да их потпуно оперете - додаје она.

Након што сте добро опрали бобице, осушите их крпом или папирним убрусом. Онда су спремне за јело.

(Ало)

Бонус видео: 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas