Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ДА ЧИТАМО ДЕКЛАРАЦИЈЕ НА ПРОИЗВОДИМА: На ово треба да обратимо пажњу

Ознака "без шећера" не значи да производ има мало калорија

1711448930_shutterstock_635870411.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Ако до сада нисте знали шта тачно значе поједине ознаке на артиклима које пазарите, попут "100 одсто природно", "без шећера", "без глутена" или "лајт", ево прилике да вам откријемо о чему се тачно ради, како бисте били сигурни шта свакодневно купујете и једете.

Ако на неком производу стоји ознака "органско", то значи да садржи најмање 95 одсто органских састојака, док декларација "рађено с органским производима" значи да је најмање 70 одсто састојака органског порекла. Органска храна је и до 50 одсто скупља, а највише се препоручује куповина јабука, паприка, нектарина, јагода, шљива, зелене салате и крушки, које су, ако нису органске, пуне пестицида. Органско заправо означава да је артикал произведен методама које не штете природи и да су ти производи направљени без штетних пестицида, гнојива, антибиотика, синтетичких хормона или генетског инжењеринга.

Сто одсто природно

Ово говори да тај производ не садржи вештачке боје, укусе и конзервансе, да нема синтетичких састојака. Као и кад је реч о органској храни, не постоје истраживања која доказују да су природни производи увек бољи за нас. Стручњаци тврде да нешто, самим тим што је природно, не значи да је и добро, јер може да садржи много соли, шећера и масноћа. Зато пре него што нешто купите, проверите његов састав, а здрав избор требало би да буде производ с мало засићених масти и шећера.

Без масноћа

Производ са овом ознаком садржи мање од пола грама масти по порцији. Избацивање масноће из исхране помаже у смањењу укупног калоријског уноса и подстиче мршављење, али ту такође не треба претеривати јер су масноће потребне за функционисање организма. Такође, производи без масноћа могу да изазову преједање.

"Лајт" производи

Ово најчешће значи да производ садржи упола мање калорија од оригинала по чијем узору је направљен. Ако сабирате калорије у нади да ћете смршати, "лајт" производи вам у томе могу помоћи. Ипак, бројне здравствене студије показују да се додаци попут заслађивача повезују с ризиком од настанка рака. Стручњаци истичу да "лајт" производе треба узимати умерено и да никако на њима не треба базирати целокупну исхрану.

Без глутена

Ова декларација означава да је из производа уклоњен сав глутен, протеин који се налази у пшеници и житарицама. Он може да оштети црева, а највећи је непријатељ оболелима од целијакије и онима који су алергични на пшеницу. Зато имајте на уму да неки производи на којима пише "без пшенице" могу да садрже глутен, па зато обавезно добро прочитајте списак састојака при куповини ражи, јечма, зоби и сирћета.

Стилл

Бонус видео:

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas