· · Коментари: 0

Значење КОШМАРНИХ СНОВА: Због чега нам се појављују и како их можемо спречити

Ноћне море код одраслих често су повезане са стресом и анскиозношћу

1656079627_stroller-g7b95bcbe4_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Значење ноћних мора је тешко разазнати као и значење снова. Зато је битно да сакупите што више детаља о вашем сну који вас је мучио како би сте схватили зашто сте имали ноћну мору и какву поруку она носи. 

Порочитајте још: Дирљива сцена која је расплакала свет: Отели су га пре више од 30 година, сада се вратио родитејима и открио шта се заиста догодило (ВИДЕО)

Ноћне море и снови

Снови и ноћне море имају неколико заједничких ствари, почевши од тога да се дешавају током пете фазе сна - која се назива РЕМ фаза сна. Током РЕМ спавања, ваши мождани таласи се убрзавају у односу на спору брзину коју су имали током почетних фаза сна. Ваш откуцај срца и крвни притисак се повећавају, мишићи се савијају (чак и ако су вам ноге парализоване на кратак временски период), а мушкарци ће чак имати ерекцију.

Снови и ноћне море такође имају многе исте узроке. Сањач може открити да ће се бриге, страхови и неизвесности њиховог свесног живота манифестовати у њиховим сновима. Особа која је забринута или уплашена због ситуације у свом животу може открити да њени снови имају исти осећај анксиозности. Неспособност особе да реши проблем може се пренети у снове те особе.

Ноћна мора је веома застрашујућа верзија сна. Сањач ће обично открити да су њихова осећања страха појачана у ноћној мори. Можда их јури застрашујућа особа или животиња. Они могу пронаћи велику драму коју не могу да контролишу, као што су зграде у пламену или пад у дубоку рупу. Узнемирујућа животна ситуација из сна може се претворити у активну драму која лупа срце и изазива зној - ово је ноћна мора.

Било да ноћну мору доживљава одрасла особа или дете, једна ствар је увек заједничка - ноћна мора одражава анксиозност сањара. Старост сањара може утицати на детаље сна, али основни узроци сна су исти без обзира на старост сањара.

Одрасли
Одрасла особа може бити свесна нивоа анксиозности које свесно доживљава. Осећај страха, беса, кривице или депресије може бити веома јак када су будни. Када спавају, њихови почетни циклуси РЕМ спавања могу манифестовати та осећања у живописним сновима. Како се тело опушта и ноћ наставља, каснији циклуси РЕМ спавања могу узети та осећања и додати фактор страха. На пример, разговор са људима у непријатним ситуацијама током сна може се претворити у сцену потере у ноћној мори.

Деца
Ноћне море код деце се обично дешавају између треће и шесте године када је дечја машта најактивнија. Ово је такође време када већина деце развија највише страхова. Ноћне море су често начин на који дечји ум решава узнемирујућу или конфузну ситуацију у животу детета. На пример, дете може имати посебно застрашујућу ноћну мору ако се осећа узнемирено или узнемирено због пресељења у нови крај или школу или ако се породична рутина детета мења због развода родитеља или поновног венчања. Недостатак животних искустава код детета доводи до тога да своју узнемиреност повежу са нечим о чему нешто знају. На пример, они можда не сањају о злим људима, али ће уместо тога сањати о злим животињама или чудовиштима.

Разумевање значења ноћних мора

Да бисте разумели значење ноћних мора, потребно је да проведете време са појединачним сањарима. Значење ноћних мора може почети да постаје јасно када сањар са вама подели шта се дешава и што се дешава у његовом животу, своје бриге, своје страхове и анксиозност. Недавна саобраћајна несрећа може изазвати живописне ноћне море док жртва несреће поново проживљава страх од несреће. Недавни ратни ветеран можда поново проживљава своја ратна искуства. Чак и гледање нечега страшног пре спавања, може да се рефлектује у сну јер је мозак запамптио неке сегменте филма које су вас узнемириле. Особа која пролази кроз развод или финансијске проблеме можда осећа те анксиозности у њиховим ноћним морама. Можете ићи на психоанализу или консултовати некога ко се разуме у снове и ко може да вам помогне да схватите зашто имате ноћне море и да промените нешто у свом животу како би оне престале. 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.