· · Komentari: 0

Značenje KOŠMARNIH SNOVA: Zbog čega nam se pojavljuju i kako ih možemo sprečiti

Noćne more kod odraslih često su povezane sa stresom i anskioznošću

1656079627_stroller-g7b95bcbe4_640.jpg
Foto: Piksabej

Značenje noćnih mora je teško razaznati kao i značenje snova. Zato je bitno da sakupite što više detalja o vašem snu koji vas je mučio kako bi ste shvatili zašto ste imali noćnu moru i kakvu poruku ona nosi. 

Poročitajte još: Dirljiva scena koja je rasplakala svet: Oteli su ga pre više od 30 godina, sada se vratio roditejima i otkrio šta se zaista dogodilo (VIDEO)

Noćne more i snovi

Snovi i noćne more imaju nekoliko zajedničkih stvari, počevši od toga da se dešavaju tokom pete faze sna - koja se naziva REM faza sna. Tokom REM spavanja, vaši moždani talasi se ubrzavaju u odnosu na sporu brzinu koju su imali tokom početnih faza sna. Vaš otkucaj srca i krvni pritisak se povećavaju, mišići se savijaju (čak i ako su vam noge paralizovane na kratak vremenski period), a muškarci će čak imati erekciju.

Snovi i noćne more takođe imaju mnoge iste uzroke. Sanjač može otkriti da će se brige, strahovi i neizvesnosti njihovog svesnog života manifestovati u njihovim snovima. Osoba koja je zabrinuta ili uplašena zbog situacije u svom životu može otkriti da njeni snovi imaju isti osećaj anksioznosti. Nesposobnost osobe da reši problem može se preneti u snove te osobe.

Noćna mora je veoma zastrašujuća verzija sna. Sanjač će obično otkriti da su njihova osećanja straha pojačana u noćnoj mori. Možda ih juri zastrašujuća osoba ili životinja. Oni mogu pronaći veliku dramu koju ne mogu da kontrolišu, kao što su zgrade u plamenu ili pad u duboku rupu. Uznemirujuća životna situacija iz sna može se pretvoriti u aktivnu dramu koja lupa srce i izaziva znoj - ovo je noćna mora.

Bilo da noćnu moru doživljava odrasla osoba ili dete, jedna stvar je uvek zajednička - noćna mora odražava anksioznost sanjara. Starost sanjara može uticati na detalje sna, ali osnovni uzroci sna su isti bez obzira na starost sanjara.

Odrasli
Odrasla osoba može biti svesna nivoa anksioznosti koje svesno doživljava. Osećaj straha, besa, krivice ili depresije može biti veoma jak kada su budni. Kada spavaju, njihovi početni ciklusi REM spavanja mogu manifestovati ta osećanja u živopisnim snovima. Kako se telo opušta i noć nastavlja, kasniji ciklusi REM spavanja mogu uzeti ta osećanja i dodati faktor straha. Na primer, razgovor sa ljudima u neprijatnim situacijama tokom sna može se pretvoriti u scenu potere u noćnoj mori.

Deca
Noćne more kod dece se obično dešavaju između treće i šeste godine kada je dečja mašta najaktivnija. Ovo je takođe vreme kada većina dece razvija najviše strahova. Noćne more su često način na koji dečji um rešava uznemirujuću ili konfuznu situaciju u životu deteta. Na primer, dete može imati posebno zastrašujuću noćnu moru ako se oseća uznemireno ili uznemireno zbog preseljenja u novi kraj ili školu ili ako se porodična rutina deteta menja zbog razvoda roditelja ili ponovnog venčanja. Nedostatak životnih iskustava kod deteta dovodi do toga da svoju uznemirenost povežu sa nečim o čemu nešto znaju. Na primer, oni možda ne sanjaju o zlim ljudima, ali će umesto toga sanjati o zlim životinjama ili čudovištima.

Razumevanje značenja noćnih mora

Da biste razumeli značenje noćnih mora, potrebno je da provedete vreme sa pojedinačnim sanjarima. Značenje noćnih mora može početi da postaje jasno kada sanjar sa vama podeli šta se dešava i što se dešava u njegovom životu, svoje brige, svoje strahove i anksioznost. Nedavna saobraćajna nesreća može izazvati živopisne noćne more dok žrtva nesreće ponovo proživljava strah od nesreće. Nedavni ratni veteran možda ponovo proživljava svoja ratna iskustva. Čak i gledanje nečega strašnog pre spavanja, može da se reflektuje u snu jer je mozak zapamptio neke segmente filma koje su vas uznemirile. Osoba koja prolazi kroz razvod ili finansijske probleme možda oseća te anksioznosti u njihovim noćnim morama. Možete ići na psihoanalizu ili konsultovati nekoga ko se razume u snove i ko može da vam pomogne da shvatite zašto imate noćne more i da promenite nešto u svom životu kako bi one prestale. 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.