· · Коментари: 0
ХИТ

Знате ли због чега КРИВУДАЈУ колица у суперкаркету? Овај ТРИК ВЛАСНИКА продавнице објаснио је научник!

Да ли сте икада приметили како колицима за куповину лако "управљамо" док их возикамо по продавници?

1618293056_kolica1.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе

Колико пута вам се десило да вас колица у супермаркету "уморе". Колико год се трудили да одржите правац, она једноставно кривудају на другу страну. То нарочито зна да буде јако напорно када су колица пуна намирница, па просто не можете да их савладате.

То нарочито зна да буде напорно када иста та колица извеземо ван радње како бисмо их истоварили на паркингу у свој аутомобил. Она кривудају у супротну страну, па целим телом управљамо да задржимо правац до аутомобила.

Научник је сада објаснио зашто се то догађа!

Доктор Карл Крушелнички, популарни аустралијски научник који има дипломе физике, биомедицинског инжењеринга и медицине, дао је одговор на ово питање.

Др Карл има подкаст у којем одговара на питања слушалаца а један од њих га је питао зашто му колица за куповину кривудају чим изађе из продавнице на паркинг, и онда их једва довезе до свог аутомобила.

"Унутар веће продавнице или тржног центра, тло је потпуно равно и колица иду без муке. Међутим, паркинг оваквих установа је благо накривљен. То је угао од пола степена или једног целог степена, који ми не примећујемо голим оком, али га колица итекако 'осећају' због чега почну да кривудају", објаснио је он.

Др Карл је прецизирао да је то одлука власника објекта током изградње, паркинзи оваквих места су под нагибом од половине или једног степена како не би били поплављени током обилних падавина, односно да би вода могла да отиче ка одводима. Пешаци тај угао не примете, осим ако возе колица која ће почети "чудно" да се понашају.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.