· · Коментари: 1
ЦВЕТА БИЗНИС

ХИТ из света стигао и у Србију! Знате ли зашто је све више ХРАНЕ на рафовима на ПОПУСТУ до 90 ОДСТО?

Стратегија и рачуница већ на почетку показала им се исправном.

1618390181_prodavnica.jpg
Фото: Депозит

Након што већ годинама цвета, по свету сада су и у нашој земљи грађани почели да зарађују на храни пред истеком рока.

Зарада је како кажу сасвим прихватљива, а бенефита је у целој причи више него неколико.

У Србији се годишње баци готово 247.000 тона хране, што је, по глави становника око 35 килограма хране. На светском нивоу баци се трећина произведене хране, што значи 1,3 милијарде тона хране.

Колико кошта БАЧЕНА храна
Према подацима Организације за храну и пољопривреду при УН, бачена храна кошта свет 2,6 трилиона долара што је довољно да се нахрани свих 815 милиона гладних људи у свету, и то четири пута.

У Европској унији истовремено се годишње баци око 90 милиона тона хране, највећим делом због погрешног тумачења ознака "употребљиво до" и "најбоље употребити до".

Велики део хране и намирница које се бацају притом потпуно исправан заврши у кантама, с једне стране због несавесног понашања грађана, а с друге стране због нереално високих стандарда трговаца и произвођача, који су углавном естетске природе.

И управо ту и лежи прилика за бизнис који, испоставило се, добро функционише и у Србији.

Широм света, а и на домаћем тржишту почеле су да се појављују продавнице које продају производе, који су исправни, али за које постоји ризик да не би нашли пут до крајњег купца, било да је реч о кратком периоду до истека рока, прекомерној производњи у односу на потребе тржишта, оштећеној амбалажи или промени дизајна исте. 

Тако се у понуди могу наћи од основних намирница, преко кућне хемије, све до пића, грицкалица и слаткиша.

"Пецаљка" за потрошаче

Оно што је посебно примамљиво за потрошаче је то што се ни један производ не продаје по редовним тржишним ценама. Они се нуде по ценама које иду од 20, па све до 90 одсто попуста.

Тако се на пример 500 грама тестенине продаје по цени од 95 динара, млечна чоколада од 80 грама продаје по 35 одсто мањој цени тј. за 80 динара, а на пример при куповини детерџента за суђе тренутно добијате око 50 одсто попуста.

Једна домаћа продавница овог типа, на свом сајту истиче и да се поред производа којима се ближи истек рока, у њиховој понуди налазе и производи компанија које подржавају иницијативу.

Из ове продавнице истичу да је главни мотив смањење количине бачене хране, а да је зарада тек на другом месту. Ипак, она, како кажу, није занемарљива.

"С обзиром да смо запослени и да нам ово није примарни извор прихода, зарада је у другом плану. Са друге стране она је сасвим солидна. Ми смо почели 2019. године, и пандемија нам је ишла под руку, поправила нам је резултате пословања", каже један од оснивача домаће онлајн продавнице и додаје да је радња постала готово самоодржива.

Такође, он додаје и то да је у плану отварање и физичке радње негде у Београду, у случају да се потражња за овим типом производима знатно повећа.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.