Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

10 знакова да сте ВИСОКО ИНТЕЛИГЕНТНИ, тврде стручњаци - да ли се препознајете у неком од њих

Када помислите на високо интелигентне људе, велике су шансе да вам на памет падају одређени типови. На пример, људи који изгледа да знају насумичне чињенице о свему, или људи који решавају математичке једначине у својој глави брзином муње

1647874134_chess-gef102ef24_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Истина је да не морате имати висок ИQ да бисте се сматрали високо интелигентном особом. У ствари, кажу стручњаци, има много више од тога, а многи високо интелигентни људи чак ни не схватају колико су заиста паметни.

Дакле, ево неколико знакова интелигентне особе , према стручњацима.

1. Ви сте емпатични и саосећајни

„Постоји корелација између високе емоционалне интелигенције и високог коефицијента интелигенције у психолошким проценама“ , каже за Кристин Скот-Хадсон , лиценцирани психотерапеут. „Знамо да што особа има већи резултат у особинама емпатије, то ће особа имати већи резултат у особинама ефективног вербалног разумевања.

Прочитајте још: Шта видите када погледате ову фотографију? Говори много о томе КАКО РЕАГУЈЕТЕ на ствари

2. Радознали сте о свету

Лако је претпоставити да високо интелигентни људи воле да читају. Али бити паметан не значи имати способност да прођете кроз неколико књига дневно. Ради се о радозналости о свему и свачему. „Интелигентни људи се баве својим страстима и постављају питања ко, шта, када, где, како, зашто и шта ако“, каже Скот-Хадсонова.

3. Ти си посматрач

Најпаметнија особа у просторији није увек најгласнија. „У свету у коме људи причају да би доказали ко су, високо интелигентни људи су супротност“, тврде стручњаци. Уместо да се хвале својим достигнућима или говоре људима колико је њихово мишљење исправно, они су обично тихи и пажљиви

4. Имате самоконтролу

Имати самоконтролу значи да сте зрели. Знате како да контролишете своје емоције и импулсе како вам не би нашкодили. Према др Кетрин Џексон, лиценцираном клиничком психологу, самоконтрола је знак интелигенције јер значи да је већа вероватноћа да ћете размислити пре него што говорите или делате

Фото: Пиксабеј

5. Имате добру радну меморију

„Добра радна меморија и општа интелигенција су у великој корелацији“, каже Џексонова. Када имате добру радну меморију, то значи да имате вештине извршног функционисања, добро краткорочно памћење, способност да се фокусирате и обратите пажњу. 

6. Ви препознајете своје границе

Високо интелигентни људи не покушавају да се понашају као да све знају. У ствари, знак интелигенције је препознавање чињенице да не знате све. „Ако нешто не могу да ураде, не покушавају и не понашају се као да могу“, тврде истраживања.

7. Волите да будете у току

Најпаметнији људи не губе време бринући о стварима које не могу да контролишу. Ако знате како да будете флексибилни и да се крећете са током, постоји шанса да сте веома интелигентни. „Уместо да буду крути у погледу онога што се мора догодити, они остају ментално флексибилни, отвореног ума и могу се лако прилагодити животу, без обзира на то шта им се нађе на путу“, каже Џексонова.

Прочитајте још: 6 ПРОБЛЕМА са којима се суочавају само НАТПРОСЕЧНО ИНТЕЛИГЕНТНИ људи

8. Страствени сте за ствари које вас заиста занимају

Радозналост, страст и жеља за учењем су кључне особине високо интелигентних појединаца. Према лиценцираном клиничком психологу, др Холи Шиф, псих. , људи са високом интелигенцијом прате своје радозналости. „Они су у стању да признају када нису упознати са одређеним концептом или ако нешто не спада у њихово подручје знања, и вољни су да науче оно што не знају“, кажу стручњаци.

9. Постављате промишљена питања и градите разговоре

Високо интелигентни људи раде ствари са сврхом. Према Енди Сајмон, корпоративном антропологу, они не постављају гомилу питања само ради постављања питања. Они то раде како би стекли увид који им може помоћи да боље разумеју шта раде, мисле, осећају и предвиђају.

10. Људи вам верују и прате вас

Ако се чини да људи верују вашој процени и угледају се на вас као на вођу, то је знак да сте можда веома интелигентни. Према Сајмоновој, „Људи воле да прате интелигентне људе који су развили вештине неопходне да поделе послове на разумљиве компоненте, мотивишу их да раде ка заједничком циљу и славе резултате како би одржали замах тима.“

БОНУС ВИДЕО: 

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas