· · Коментари: 0
САВЕТИ СТРУЧЊАКА

Ако верујете у ОВО, никад ништа нећете постићи у животу: Ово су ЧЕТИРИ највеће животне заблуде

Током живота намећу нам разне теорије о животу у које и сами почињемо да верујемо, не схватајући да је реч о заблудама које нас само коче на путу ка успеху

1645959282_zivot.jpg
Фото: Пиxабаy

Неуропсихијатар др Данијел Амен открива које су то најгора убеђења која, уместо да нас терају напред, само нас вуку у депресију и удаљавају од циља.

Прочитајте још: Како БОЈЕ утичу на наше РАСПОЛОЖЕЊЕ? Принц према коме ће знати која је ваша

"У дугогодишњој каријери, стално сам слушао како људи говоре да ће их усрећити више новца, леп десерт, одлазак у шопинг... Све су то ствари за које друштво жели да верујемо да ће нас усрећити, али није тако. Неуропсихијатријска истраживања показују да ће ове четири ствари заправо учинити да се осећамо још горе, гурају нас ка депресији", рекао је он.

Више ствари, више среће

Што више имамо, зарађујемо или стичемо, то смо срећнији, зар не? Нестају бриге о новцу, можемо да обрадујемо себе и друге када год пожелимо, па шта је то ако није срећа? Велика заблуда, каже доктор. "Овде морамо размотрити принцип хедонистичке адаптације. Што више задовољства мозак добија, то га више тражи. Навикава се на одређено стање задовољености и његови 'апетити' само расту, што значи да му је потребно више задовољства да би постигао основни осећај засићености. На исти начин делује и зависност, рецимо, зависнику је потребно све више кокаина да би добио онај основни осећај. Константно такво стање умара центар за задовољство у мозгу, што може да доведе до депресије. И видео сам мноштво таквих случајева међу професионалним глумцима, спортистима и музичарима", рекао је он.

Новац нас чини срећним

"Постоји мало истине у овоме, али је у једној студији у Америци утврђено да постоји тачна количина након које престаје да важи овај осећај. Американац престаје да буде срећан због новца чим почне да зарађује 75.000 долара годишње. И свако кога питате рећи ће вам да ће бити срећан када буде имао два до десет пута више новца него сада", рекао је он.

Попиј мало, да се орасположиш

Коктели, вино, пиво, можда нам дају брзинско добро расположење ако се умерено конзумирају, али дугорочно погубно утичу на мозак. Једно истраживање је показало да се мозак смањује од константне употребе алкохола, а пошто он утиче на нашу способност доношења одлука, доводи у опасност наше везе, каријеру и здравље.

Прочитајте још: Две оптичке илузије ОТКРИВАЈУ ДУБОКО ЗАКОПАНЕ ТАЈНЕ личности - шта вам се скрива у подсвести (ФОТО)

 

Шећер нас чини срећним

Да ли сте некада појели коцкицу чоколаде, па осетили задовољство и бар на тренутак заборавили нешто што вас мучи? И шећер може да омогући тренутни осећај среће, али дугорочно уништава ментално здравље. Прекомерна конзумација шећера доводи до сталних упала, дијабетеса, гојазности, читавог низа лоших процеса у телу и болести, па и депресије.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.