Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАШТИТНИК

Данас празнујемо Светог свештеномученика Григорија: Био је ЗАШТИТНИК учитеља и писца, а ову МОЛИТВУ обавезно изговорите

Српска православна црква и верници славе данас дан Светог свештеномученика Григорија.

1602574389_Depositphotos_173704814_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Рођен је у знаменитој фамилији која је била сродна царској кући Персијској (цару Артабану) и Јерменској (цару Курсару). Када су ове две породице међусобно заратиле, Григорије се удаљио у Кесарију Кападокијску, где је примио хришћанство, крстио се и оженио.

Након смрти супруге, Григорије се вратио у Јерменију и ставио се у службу цару Тиридату. Лепо су сарађивали све док цар није сазнао да је Григорије хришћанин. Упркос силним покушајима, није успео да приволи Григорија да се одрекне вере, па га је на крају бацио на муке.

Григорије је тако завршио у дубокој јами испуњеној свакаквим отровним материјама. Међутим, у њој је издржао пуних 14 година.

Прочитајте још: Овај НОБЕЛОВАЦ тврди да је пре нашег постојао још један УНИВЕРЗУМ, а за то има и ДОКАЗ

Цар Тиридат није одустајао од прогоњења хришћана, па је тако упао са војском и у један женски манастир где је затекао 37 часних сестара са игуманијом Гајанијом. Све их је побио, али је убрзо након тога и сам цар скренуо памећу.

Царевој сестри се тада, по предању, у сну јавио човек који јој је наговестио да ће њен брат оздравити када Григорије изађе из јаме. Одмах су то и учинили, и Григорије је излечио и крстио цара Тиридата.
Фото: СПЦ

Цар га је након тога именовао епископом Јерменије, па је тако Григорије наставио да шири хришћанску веру и умро је у дубокој старости.

Прочитајте још: Како ћете живети у СРЕДЊИМ ГОДИНАМА зависи од НЕВЕРОВАТНЕ ситнице из МЛАДОСТИ

За живота је Свети Григорије рукоположио многе свештенике, оснивао школе и постављао у њима учитеље. Осим Јермена крстио је и бројне Персијанце, Асирце и Миђане. Подигао је многе цркве и манастире, па га још зову и Григорије Просветитељ. Зато се овај светац сматра заштитником учитеља, писаца, мисионара и свих оних који живе како би знање пренели другима.

Прочитајте још: ПАУЗУ НА ПОСЛУ користите да једете, за цигарете или разговор са колегама, а заправо ОВО је НАЈБОЉЕ да урадите

Молитва на данашњи дан Светом Григорију треба да буде кратка и да гласи:

Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Григорије: Моли Христа Бога да спасе душе наше!

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas