Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Четири моћна цитата о животу и човеку једног од најпознатијхег психолога: Овако је говорио Карл Густав Јунг како да водите испуњенији и срећнији живот

Један од најчувенијих психолога имао је веома поучна схватања

1690453628_profimedia-0629900730.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

На данашњи дан рођен је психолог који је променио поглед на људску психу. 26. јула 1875. године у Швајцарској је рођен оснивач аналитичке психологије и психијатар Карл Густав Јунг. Доносимо вам неколико његових моћних цитата:

1. "Ако не познајете своју подсвест, она ће вас контролисати, а ви ћете то звати судбином."

Подсвесни ум има огромну моћ и контролише све аспекте нашег живота којих нисмо свесни. Да би се ефикасно управљало животом, неопходно је, дакле, познавати најдубље кутке своје психе и извлачити оно што се у њима крије и бити свестан утицаја који нису видљиви на први поглед. Рад на себи у контексту Јунга значи да стално упознајемо себе и тражимо разлоге за своје поступке или за своју пасивност.

2. "Човек не постаје просветљен замишљањем светлосних фигура, већ постаје свестан сопствене таме. Овај последњи процес је, међутим, непријатан и стога није популаран."

3. "Нажалост, нема сумње да је човек, у целини, мање добар него што замишља или жели да буде. Свако носи сенку, а што је мање оличена у свесном животу појединца, то је црња и гушћа. У сваком погледу, човекова сенка чини несвесну баријеру која спречава његове најдоброћудније намере".

Сенка, како је описао Карл Јунг, је несвесни део нашег карактера или личности који се не поклапа са верзијом онога чему свесно тежимо. Овај контраст између идеала ега и наше сенке доводи до тога да одбацимо сенку и одупремо се њој. Одбацујући делове себе који нам се не свиђају, несвесно их пројектујемо на друге. То се лако види у нашој несклоности одређеним људима. Карактеристике које не волимо код других често су показатељ шта нам се не свиђа код себе.

Јунг је написао: " Психолошко правило каже да када унутрашња ситуација није свесна, то се дешава споља као судбина. Односно, када појединац није свестан свог унутрашњег сукоба, спољашњи свет мора силом да одигра овај сукоб."

Јунг такође каже да човек бива ухваћен у замку сопствене сенке. Без обзира на то како се сенка појави, велика је шанса да ће у већој или мањој мери бити деструктивна и утицати на његов живот и благостање.

4. "Не задржавај оно што бежи од тебе, иначе неће бити места за добро које ти долази."

У првом реду, држећи се старог и бескорисног, спречавате да нова енергија, нови људи и нова знања дођу до вас. Промените обрасце за које се показало да су лоши у боље. Радње које не доносе очекиване резултате промените на различите. На овај начин створићете простор за нову, свежу енергију а самим тим и за бољи живот.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas