Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Четири разлога за лоше расположење током јесени: Шта можемо да променимо

Септембар је последњи месец лета и први месец јесени...

1662975322_woman-gc0f439147_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Вратили смо се с одмора и уместо да будемо пуни енергије, многи се суочавају с мањком мотивације, са апатијом, меланхолијом, чак и депресијом. Због чега се то јавља с доласком јесени и шта можемо да урадимо како бисмо се боље осећали?

Недостатак светлости

Ово је вероватно најважнији разлог зашто нас с доласком јесени преплаве меланхолична осећања и пад енергије. То се не дешава када је дан сунчан и топао, али чим се време промени, почну кише, магловита јутра, а дан све краћи-  меланхолично ресположење се враћа. Разлог је што се тада повишено лучи хормон мелатонин, што изазива појаву поспаности и губитка мотивације. Да бисте ово поправили, морате више времена проводити на сунцу. Кад год је лепо, изађите напоље, колико год да је хладно. Ако су дани облачни, направите себи угођај код куће, пријатном расветом која ће бити попут сунчеве светлости. Ако ваш стан нема много природне светлости, зидови би требало да буду у светлој боји, као и намештај.

Прочитајте још: Женско име грчког порекла које симболише срећу и радост: Користио га је и Шекспир у свом делу

Смањено кретање

У јесен имамо мању жељу да се крећемо, да излазимо јер је хладније, пада киша…Али то је погрешно. Кретање је нешто најважније што можемо да урадимо за своје зрдравље. Чим осетите да у вама почиње да се јавља мисао да је боље остати код куће, отерајте је. Ни у ком случају немојте се закључавати у четири зида. Обуците се топло и изађите напоље у шетњу. Ако пада киша, узмите кишробран, кабаницу и гумене чизме. Свеж ваздух у јесен је пођеднако неопходан као и лети. Кисеоник отвара чакре и даје нам више мотивације. Са њим мозак боље функционише, лакше се доносе важне одлуке.

Обавезе и стрес

Многи од нас одстављају важне ствари на почетак јесени јер сви желе да се опусте током лета. Пословне пројекте, семинаре, усавршавања, тренинге…све то остављамо за септембар. Такође, на јесен деца крећу у школу, што све заједно доприноси повећаном стресу. Ођедном сви имају гомилу обавеза, стрес се повећава, стално смо у журби. Покушајте да се боље организујете. Не морате баш све ново да почињете у овом тренутку, радите само оно што је неодложно док се не навикнете на нови ритам рада након летње паузе. Није решење да изгорите одмах на почетку, требаће вам мотивација за целу јесен и зиму. Спавајте што више као бисте одморни започињали нови дан. 

Прочитајте још: Трикови који ће вам помоћи да се ОСЕЋАТЕ БОЉЕ: Побољшајте самопоуздање и ојачајте менталну снагу уз помоћ 10 једноставних савета

Лоша исхрана

У јесен и зиму потребно нам је много више енергије. Како се повећава стрес, многи људи посежу за нездравим грицкалицама, слаткишима…Међутим, то вам само још више одузима енергију. Правилна исхрана је кључ за здравље, имунитет, биопоље… Једите што више поврћа и воћа, орашастих плодова, здравих масноћа, месо умерено, а што мање индустријске хране и теста. Како креће сезона прехлада, важно је повећати унос витамина, минерала и антиоксиданата.

БОНСУ ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas