Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли жене смеју да се ПРИЧЕСТЕ током меструалног циклуса? Одговор на питање даје владика Григорије (ВИДЕО)

Владика одговорио на питање које мучи многе вернице

1704537111_shutterstock_1152583685.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Причешће је најважнији догађај духовног-хришћанског живота и за њега се каже да морамо бити увек спремни како телом тако и духом. Међутим, питање које мучи православне вернице већ дуго гласи: Да ли жене током менструалног циклуса могу да се причесте?

Природни процеси код жена као што је месечни циклус не зависе од воље жене, па тако нису ни грех. Ипак, многи тврде да жене тада могу да уђу у цркву, али не и да се причесте, док са друге стране постоје и "ригорозније мере" које истичу да је жени тада забрањен чак и улаз.

Иако се правила временом мењају, на ово питање нисмо увек добијали јасан одговор - до владике Григорија који је у свом видеу на ТикТоку рекао следеће:

- Одговор је да жене могу да се причесте у цркви током менстуралног циклуса. И то није мој одговор већ сам га нашао у древној "Сиријској дидаскалији" из 4. века, у којој се јасно каже да је Дух свети тај кога носимо у себи, кога смо добили на нашем телу, на крштењу. Који нас приводи Христу, уводи нас у цркву. освећује и спасава. Дух нас води ка Христу спаситељу, никакве телесне природне нечистоте не могу да нас одвоје од Бога, рекао је Владика Григорије.

 

@атхос_оффициалортходоxy #ΟρθόδοξοςΧριστιανισμός🇬🇷 #ορθόδοξαμοναστήρια☦ #православные #исусгосподь #религион #библе #јерусалем #јесус #балкан #форyоу #вирал #фyпシ ♬ оригинал соунд - (Αθώς)🇬🇷 ☦ Ο αληθινός Θεός

 

И патријарх Павле је некада дао одговор

- У духу јеванђелског и канонског схватања, сматрам, да месечно прање жене не чини је молитвено нечистом. Та нечистота је само физичка, телесна. Као и лучење из других органа (носа, плућа приликом прехладе и сл.). Ван тог процеса, жена, а тако и сви остали треба да се труде да чистог тела долазе на молитву, поготово на причешће. Но, још више да се труди око чистоте душе. Осим тога, како савремена хигијенска средства могу ефикасно спречити да се случајним истечењем крви храм не учини нечистим, као и ублажити задах који истицањем крви настаје, са те стране нема сметње да жена за време месечног прања уз потребну обазривост и предузете хигијенске мере може долазити у цркву, целивати иконе, примати нафору и освећену водицу, као и учестововати у појању. Причестити се или крстити се, ако није крштена не би могла. Само у случају смртне болести може се и причестити и крстити, говорио је патријарх Павле, а пренео Еспресо.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas