· · Коментари: 0
светац

Данас је ЈЕЛИСИЈЕВДАН: Према веровању жене би ово требало да ураде

Српска православна црква и верници данас прослављају Јелисијевдан.

1656238603_sveti-prorok-jelisej.jpg
Фото: СПЦ

Свети Јелисеј, старозаветни пророк, живео је у деветом веку пре нове ере.

Према Библији, када је бог хтео да узме себи пророка Илију, за наследника је одредио Јелисеја. Илија је Јелисеју пренео божју вољу, подарио му свој огртачем и измолио од бога пророчки дар за Јелисеја.

Предање каже даје према  чистоти и вредноћи био раван највећим свецима, а по чудесној моћи превазилазио је сваког пророка. Раздвојио је воду у Јордану, горку воду у Јерихону учинио питком, умножио уље у посудама сиромашне удовице, другој жени васкрсао умрлог сина, са двадесет хлепчића нахранио је сто људи и учинио још многа чуда. Преминуо је у дубокој старости.

Прочитајте још: Сигнали које нам шаље подсвест: Шта значи када у сну осетимо бол, љубомору, страх или глад?

Веровање налаже да је овај дан заветни за све који пате од болести очију. Данас одлазе у цркве и манастире, где ноктима мало загребу зид и малтером протрљају очи. На дан светог Јелисеја не ради се у пољу осим сетве проса, и зато постоји реченица у народу: „Јелисије просо сије, иде Вида да обиђе.“

Постоји још једно веровање, жене износе све што је црвено од одеће или тканине да се проветри.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.