· · Коментари: 0
светац

Данас је Свети Макарије: Након пустињског живота дат му је ДАР коме су се сви дивили

Српска православна црква данас слави Светог Макарија Египатског

1675172662_2e6185836316d3444842e12bc2643474f56c6bae.jpg
Фото:Википедиа

Предање каже да га је због аскетског живота, упорности и издржљивости коју је показао, Бог наградио даром да може да васкрсава мртве.

Макарије се оженио са са 19 година, али је срећа кратко трајала. Супруга му је умрла непосредно након венчања. Како јој је обећао верност до краја живота, није желео да дође у искушење, па је одлучио да оде у пустињу, где је живео чак 60 година.

Толико је успео да очисти свој ум од злих помисли и срце од злих жеља да га је Бог обдарио даром чудотворства. Његово смирење задивљавало је људе и демоне.

Кад су га питали, зашто је толико мршав и кад једе и кад не једе, он одговори: "Од страха Божијег".

По повратку у цивилизацију са 80 година, Макарије је, према легенди, ишао од места до места и помагао да се васкрсну хришћани који су убијено због вере у Бога.

Живео је деведесет седам година.

Према предању пред саму смрт јавио му се херувим који му је открио у визији блажени свет небески, похвалио труд и врлину његову и рекао му, да је послат да му узме душу у Царство небеско.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.