· · Коментари: 0
ЦРКВЕНИ КАЛЕНДАР

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ АПОСТОЛ ТИМОТЕЈ: Заштитник добрих и праведних говорника

Према легенди у коју верују сви хришћани, осим дванаест великих апостола који су познавали Исуса и били његови први ученици, Бог је изабрао још седамдесет других апостола који ће проповедати Јеванђеља и ширити хришћанство.

1643959982_20220203_121629.jpg
Фото: Принтскрин

Један од тих “малих апостола” је био Свети апостол Тимотеј.

Рођен у Листри Ликаонској од оца Грка и мајке Јеврејке. Мајку и бабу му је похвалио Свети Апостол Павле због вере нелицемерне. У Листри се Тимотеј срео први пут са великим апостолом и сам је био сведок када је Павле исцелио хромог од рођења.

Касније је Тимотеј био безмало сталан сапутник Павлов, обишао је са њим Ахају, Македонију, Италију и Шпанију. Велики проповедник вере и изврстан беседник, Тимотеј је много допринео распрострањењу и утврђењу хришћанске вере. 

Верује се да је стигао и до наших простора, а пре свега до Сингидунума (данашњег Београда) по коме је ширио хришћанство. Предање каже да је управо овај светитељ био први који је данашњу српску престоницу прогласио за "хришћански град".
По мученичкој смрти Павловој Тимотеј је имао за учитеља светог Јована Јеванђелиста, али када је овог Цар Дометијан прогнао из Ефеса на острво Патмос, Тимотеј је остао у Ефесу да епископује.

У време неког идолског празника званог Катагогиум, незнабошци, кивни на хришћане, мучки и под маскама напали су Тимотеја и убили га (око 93. године). Часне мошти његове касније су пренете у Цариград и сахрањене у цркви Светих Апостола, до гроба светог Луке Јеванђелиста и светог Андреја Првозваног.

Свети апостол Тимотеј сматра се заштитником добрих и праведних говорника, као и разумних људи. Легенда каже да никада није подигао глас већ да је увек говорио тихо и са уважавањем онога са којим прича - био то пријатељ или непријатељ.

Зато, нема разлога да се данас плашите својих противника. Замолите Светог апостола Тимотеја за помоћ и имаћете Бога на својој страни па ће и свака невоља бити превазиђена.

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.