Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас је СВЕТИ ПРОРОК САМУИЛО: Ово никако не смете да радите уколико желите да вас прати срећа и љубав

Данас православна црква слави светог пророка Самуила

1662026479_samuilo.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Свети пророк Самуил или Шамуел (што на хебрејском значи "онај који слуша Господа") био је старозаветни пророк и живео је у 11. веку пре нове ере тј. око 1.100 година пре рођења Исуса Христа.

Прочитајте још: Данас је СВЕТИ МУЧЕНИК АНДРЕЈ: На месту његове погибије настала је ЛЕКОВИТА ВОДА

Легенда каже да га је "од Бога исплакала" Ана која дуго није могла да има деце и да је због тога дечака посветила Богу још када му је било 3 године. Према предању, Самуил је имао 12 година када је изрекао своје прво пророчанство - предвидео је божији гнев који ће се сручити на дом првосвештеника Илије због грехова које су учинили његови синови.

Након што се то обистинило, Самуило је стекао велико поштовање међу народом.

Било је то тешко време за Јевреје када су били поробљени од Филистејаца и пророково проповедање покајања и препорода много је подигло морал народа који је у овом светитељу видео вођу и дуговног оца. Прича каже да се све збило овако: "И народ се покаја, и одбаци туђе идоле, којима служаше, и признаде Самуила као пророка, свештеника и судију. Тада Самуил пође с војском на Филистејце и с помоћу Божјом смете их и поби, и ослободи земљу и народ".

Самуило је оснивач пророчке школе - врсте религијско-моралног братства или друштва, које је имало задатак да пробуди у људима дух патриотизма и шири просвећеност. Легенда каже да је мудро је владао као судија и водио јеврејски народ до дубоке старости. Умро је у 88. години живота и сахрањен је у Рами. Његов живот је описан у првим поглављима Прве књиге царева.

Беседа на данашњи дан

О како је променљиво срце човечје! Но, од свих промена његових једна је срамнија од најсрамнијих, а то је: када верни постане неверни. И од свих промена његових једна је славнија од најславнијих, а то је: када се неверни обрати и постане верни. Покај се пре него што смрт затвори врата твога живота и отвори врата Суда. Покај се пре смрти, а пошто не знаш час смрти, покај се данас и сад, и престани понављати грех свој.

Прочитајте још: Верници данас обележавају СВЕТЕ МУЧЕНИКЕ ФЛОРА И ЛАВРА: Изговарамо ове речи за спас и спокој душе

Ово никако не смете радити

Према народном веровању на данашњи дан не би требало радити ниједну срамну ствар, а нарочито олако узимати добро које ти други чине. Будите захвални људима. Ако се неко не хвали што вам је помогао и не тражи награду за то, цените његов труд. Будите добри људи, пријатељи, према рођацима, родитељима, деци.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas