· · Коментари: 0
светац

Данас је свети Тихон Чудотворац: Чинио је чуда, а ово је молитва за здравље

Српска православна црква и њени верници данас славе Светог Тихона Аматунског Чудотворцаа

1656435293_Sveti_Tihon_Amatunski_Cudotvorac.jpg
Фото: wикипедиа

Свети Тихон Аматунски Чудотворац је хришћански светитељ и аскета. Рођен у Аматунту на Кипру, где је живео апостолским животом и учио људе хришћанској вери. 

Како му је отац био пакар Тихон би кад је остајао сам у пекари делио хлеб сиромашнима. Био је, осим по великодушности, познат и по чудима које је чинио, од којих се два и данас памте.

Прво чудо, према предању, остварио је у раној младости када је живео са родитељима. Отац му је био пекар и кад год би га оставио у продавници самог он је сиромашнима делио хлеб бесплатно. Кад је сазнао, отац се наљутио на њега, а Тихон му је рекао да је те хлебове само дао као зајам Богу и да ће му бити враћено стоструко.  Отац се уверио у то оног тренутка кад је, до тада празан амбар, затекао препун чистом пшеницом.

Прочитајте још: Ко је заправо била КОСОВКА ДЕВОЈКА? Прича о хероини која је помагала повређеним ратницима на Косовом пољу

Друго чудо се десило када је покупио суве лозе које су бацили радници у једном винограду и посадио их у својој башти. Онда се помолио Богу да његовом винограду подари дарове: прво, да се суве лозе приме, пусте корен и порасту; друго, да његов виноград изобилује родом; треће, да грожђе буде слатко и корисно по здравље; четврто, да грожђе у његовом винограду сазрева раније него у другим виноградима. Већ сутрадан је видео да су његове молитве услишене јер су се суве лозе примиле. Кад су почеле да расту исте године су донеле обилан род.

Свети Тихон умро је око 425. године, а на данашњи дан верници овом свецу упућују молитву за здравље:

Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Тихоне. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцељење.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.