Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Данас славимо свету ВАРВАРУ! Овај велики празник је посвећен деци и обичајима који најављују БОЖИЋ: Ево шта морате урадити

Верници Српске православне цркве данас славе свету великомученицу Варвару.

1639407644_unnamed.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Верници широм света данас празнују свету варвару, познату у нашем народу и као свету Барбару, чије се чудотворне мошти данас налазе у Kијеву.

Прочитајте још: Отац му је био један од наших најпознатијих глумаца, а ево како изгледа мајка Срђана Тодоровића (ФОТО)

Данас није заповедан црквени празник, али у српском народу је дан свете Варваре поштован и прославља га мали број српских породица као своју крсну славу. Ова стевтитељка се сматра и заштитницом рудара, земљорадника, зидара, кувара, тесара…

Данас се „сеје“ жито, у плитак тањир или чинијицу, које ће озеленети до Божића

Kод нас је сачуван обичај, иако непознатог порекла, да се данас кува „варица“ од разних житарица, која се једе наредних дана. Такође се „сеје“ жито, у плитак тањир или чинијицу, које ће озеленети до Божића. То чине и римокатолици.

Прочитајте још: Не дозволите да вам НОВЕ ЦИПЕЛЕ УПРОПАСТЕ ДАН: Једноставан трик како да најбрже РАЗГАЗИТЕ обућу и спречите настанак ЖУЉЕВА

Варица се увече остави да уври поред ватре у лонцу, па се сутра на Варварин дан гледа са које је стране наврило, па се каже да са те стране у пољу треба сејати пшеницу, ако се жели добар род. Варено жито се једе у кући, њим се посипа место где се узима вода за пиће, а меша се и са соли, па се даје стоци.

Наши стари кажу да од данашњег дана дан почиње да расте, а ноћи су све краће и до Божића дан буде пола сата дужи, од када почиње нагло да расте.

Прочитајте још: Ана Бекута се огласила након Мркине смрти: Ево какву је одлуку донела (ФОТО)

Kад се вари варица деца у Боки певају:

Вари вари варице,
Да се раду јарице
И бијеле јагњице
и детици и јунцици.

Варица се једе хладна и други и трећи дан и зато се пева:

Варварица вари,
А Савица лади,
Николица куса.

Рецепт за прављење варице

Састојци за припрему:

  • пшеница
  • кукуруз
  • вода
  • ораси
  • мед

Припрема варице:

Kоличина пшенице и осталих састојака је по сопственој жељи. Препоручује се мера од пола килограма пшенице, 250 грама кукуруза, 250 грама ораха и 6 кашика меда.

Пшеницу и кукуруз налити водом, за 2 цм да пређе преко материјала и оставити да преноћи. Наредног дана налити чисту воду и на смањеној температури кувати око 2 ипо сата, док течност не испари, а зрна омекшају. Додати мед и исецкане орахе, промешати и служити

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas