Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Данас славимо СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ: Верује се да његова молитва лечи, а чудотворно уље налази се на овом месту у Београду

Српска православна црква и верници данас прослављају празник посвећен Светом Нектарију Егинском, једном од највећих исцелитеља у историји хришћанства.

1637567495_Sveti-Nektarije.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Свети Нектарије рођен је 1. октобра 1846. године у Тракији. Био православни теолог и светитељ, по рођењу добио је име Анастасије Кефалас.

Након завршене основне школе, преселио се у Цариград, а 1866. године прешао је у град Хиос, где је радио као учитељ. После десет година службе, замомонашио се и узео име Лазар.

Године 1877. примио је монашки постриг под именом Нектарије, и јерођаконски чин. Неколико година је живео у Атини, где је 1885. године дипломирао на Богословском факултету. Исте године, примио је и чин архимандрита, и постао секретар Александријске патријаршије. 1889. године, изабран је за митрополита Пентаполског.

Нектарије је 1892. године примио службу проповедника у Грчкој, а у периоду 1894-1908. водио јетеолошку школу у Атини. Након одласка у пензију, живео је у Тројичком манастиру у Егини, по којој се и назива Егински.

Преминуо је у Атини, 8. новембра 1920. године, од рака простате. Канонизован је 1961. године од стране Цариградске патријаршије.

Мошти овог светитеља налазе се у манастиру Тумане код Голупца. Према веровању над његовим моштима дешавала су се разна чуда исцељења

Молећи се Светом Нектарију многи верници успели су да нађу спас од рака, парализе, Паркинсонове болести, излечили су се и људи који су имали проблеме са бубрезима, очима, мозгом. Чак су забележена и поједина чуда да је спасао људе у разним несрећама – саобраћају, бродоломима, па и нападима ајкула и змијским уједима.

Познато је и свето уље Нектарија Егинског, које се може наћи у Руској цркви на Калемегдану, као и у манастиру Раковица.

Од Светог Нектарија Егинског помоћ највише траже оболели од канцера и других малигних болести. Чуда је чинио, како кажу, и за живота, али она су посебно постала видљива након његовог упокојења.

Наиме, верује се да је довољно да на болно место утрљате мало уља и изговарате молитву овом свецу, уз пуно љубави и поштовања.

Молитва светом Нектарију Егинском

О, мироточива главо, светитељу Нектарије, архијереју Божији!

У време великог одступништва и безбожништва, побожношћу си просијао и сакрушио главу прегордога сатане, који нас је израњавио.

Тога ради дарова ти Христос да лечиш болести неизлечиве, које нас спопадоше због безакоња наших.

Верујемо: заволео те је Бог праведнога, да тебе ради нас грешне помилује, од проклетства да нас разреши, од болести да нас избави и да се по свој васелени слави страшно и преславно Име Његово, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas