· · Коментари: 0

Десет најтужнијих српских имена: Многи не знају њихово право значење

Рођење детета представља најсрећнији тренутак у животу сваке породице

1664105329_little-boy-g1edc0dc51_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Код избора имена за дечака или девојчицу родитељи се воде традицијом, модом или личним афинитетима, а има оних и који разматрају и проучавају значење имена пре него што се дефинитивно одлуче.

Ако спадате у ову последњу групу вероватно би требало да избегнете следећа имена јер она имају тужна или чак ружна значења:

Тугомир/Тугомирка

Име је настало у народу спајањем речи “туга” и “мир”. У пренесеном значењу значи да родитељи толико “чезну за миром” да су тужни и несрећни.

Продан/Продана

Старо славеносрпско заштитно име, давало се оном детету које је “од Бога дато” као замена за старије које је страдало.

Прочитајте још: Да ли цртате по ПАПИРУ док причате телефоном? Ове шаре могу открити шта МУЧИ вашу подсвест

Јаглика

Име се давало девојчицама уколико је кућа у жалости, на пример, ако је отац погинуо пре рођења детета или мајка не преживи порођај.

Стадија

Име се давало девојчицама да би, након ње, престала да се рађају женска деца.

Достана

Давало се детету у функцији заустављања даљег рађања у породици где је већ било довољно деце.

Стана/Станка/Станија/Станица/Станика

Слично као и имена изнад, давала су се да би престало рађање женске деце.

Власије/Влајко

Власије је мушко име грчког порекла и значи “строг”, “груб”, “тром”.

Горчин/Горчило

Име изведено од основе придева “горко”, “горчина”, “горак”. Давало се деци да се заштитила од злих духова јер они, каже веровање, заобилазе “горку” децу јер им не могу наудити.

Ненад

Име настало од глагола “надати се”, са негацијом, тј. “изненадити се”. Име се најчешће даје деци која су дошла на овај свет “ненадано”, “изненада”, коме се родитељи нису надали.

Прочитајте још: Отерајте тугу: 3 МУДРЕ поруке Индијанаца које ће вам помоћи да живите срећно

Најда/Најдан

Име настало од корена речи “нађена” тј. старог глагола “најдена”. Некада је био обичај да се дете остави на путу, обично на раскрсници, да би се дете и породица спасили од урока. Дете онда као буде ту нађено, и тако се прекида са болестима и умирањем у породици.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.