Oglas
· · Komentari: 0

Filmovi koji su osvojili OSKARA u poslednjih 10 godina: Ovako je izgledala dodela od 2014. do 2023. godine

Kako izgleda dobitnika Oskara u kategoriji "Najbolji film" u poslednjih 10 godina?

1709995534_shutterstock_2420431817.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Filmovi koji su dobili Oskara u poslednjih 10 godina privukli su pažnju publike pre ili posle same ceremonije. Neki su već bili miljenici pre dodele, a neki nikada nisu pridobili simpatije.

Dva "najkontroverznija" pobednika bila su svakako "Nomadland" i "Shape of Water". Prvi jer je opisan kao "dosadan i pretenciozan", drugi kao "bizaran i nedostojan prestižne nagrade.

Ovo su pobednici od 2014. godine, pa sve do danas.

12 Years a Slave - 2014. godina

"12 godine ropstva" je mučan i težak prikaz ropstva na američkom jugu. Osvojio je tri Oskara - za najbolji film, najbolju sporednu glumicu (Lupita Nijango) i najbolji adaptirani scenario, a nominovan u devet kategorija. Iste godine se takmičio sa drugim hvaljenim filmovima kao što su "The Wolf of Wall Street", "Gravity", "Her" i "Dallas Buyers Club".

Birdman - 2015. godina

Jedan od čudnijih filmova koji je uspeo da osvoji nagradu za najbolji film je ostvarenje reditelja Alehandra Gonsalesa Injaritua. Sa Majklom Kitonom u ulozi glumca ispraznih blokbastera koji pokušava da okupi brodvejsku produkciju koja se neprestano suočava sa problemima. "Birdman" je rediteljev komentar na trenutnu holivudsku opsesiju snimanjem filmsih franšiza, kao i na oholost koja dolazi sa slavom.

Možda nije bio po ukusu široke publike, ali film je ipak osvojio četiri Oskara – uključujući najbolji film, najbolju režiju, najbolji originalni scenario i najbolju montažu. "Birdman" je pobedio brojne izvanredne filmove kao što su "Whiplash", "Boyhood", "The Grand Budapest Hotel" i "Selma".

Spotlight - 2016. godina

Dok je dodela Oskara za 2016. možda najpoznatija po tome što je Leonardo Dikaprio konačno osvojio svog prvog Oskara, nagradu za najbolji film odnelo je ostvarenje Toma Makartija.

Film o istraživačkim novinarima u "Boston Globe" imao je neverovatnu glumačku ekipu u kojoj su glumili Majkl Kiton, Rejčel Mekadams, Mark Rafalo, Stenli Tuči, Džon Sleteri, Brajan d’Arsi Džejms i Bili Krudap. "Spotlight" je bio jedan od najbolje ocenjenih filmova te godine, sa ocenom od 97% na osnovu 383 kritike. Pobedio je druge nominovane u teškoj kategoriji kao što su "The Revenant", "The Big Short", "The Martian" i "Mad Max: Fury Road".

Moonlight - 2017. godina

Jedna od najpoznatijih pobeda za najbolji film desila se 2017. godine, kada je "Mesečina" osvojila nagradu uprkos tome što je greškom pročitano da je nagradu osvojio "La La Land". Film reditelja Berija Dženkinsa ubrzo posle premijere proglašen je za jedno najlepših bioskopskih ostvarenja.

"Mesečina" osvojila je još dva Oskara, jednog za najbolji adaptirani scenario i drugi za najboljeg sporednog glumca, čime je Maheršala Ali postao prvi muslimanski glumac koji je osvojio Oskara.

The Shape of Water - 2018. godina

Možda je "Birdman" bio jedan od najčudnijih filmova koji je osvojio glavnu nagradu, ali nijedan nije izazvao kontroverze kao film Giljerma del Toroa. Romansa između neme čistačice i čudovišta bila je tema rasprava nedeljama posle Oskara. Nažalost, publika i glasni kritičari pobednika evidentno nisu bili upoznati sa ranijim radom maestralnog Giljerma koji se uvek bavio stvarnim i najmračnijim temama uz pomoć alegorije, metafore i bajkovitih elemenata. Kao i njegov prethodni film "Panov lavirint", tako i "Oblik vode" grebe po površini najvećih istorijskih problema i sukoba.

Green Book - 2019. godina

"Green Book" je jedini dobitnik u kategoriji najbolji film od početka milenijuma koji nije imao ocenu na Rotten Tomatoes u proseku od 90% ili više, jer ima samo 77% na osnovu 366 recenzija.

Iako je omraženi pobednik, imao je više nego dobre reakcije publike.

Parasite - 2020. godina

Pored toga što je reditelj Bong Džun Ho odneo nagrade u tri glavne kategorije - film, reditelj i scenario, "Parasite" se smatra jednim do najbljih filmova ikada koji su dobili Oskara.

Sa neverovatno visokom ocenom od 99% zasnovanom na 483 kritike, film ima samo 7 negativnih recenzija prebrojanih na sajtu od strane kritike. "Parasite" je prvi film koji je osvojio nagradu za "najbolji film" koji nije na engleskom jeziku, i to u odnosu na konkurenciju kao što su The Irishman, Little Women, 1917, Marriage Story, and Once Upon a Time in Hollywood. Film je bio nominovan za ukupno šest Oskara, od kojih je četiri osvojio. Pored najboljeg filma, ostala tri su bila najbolja režija, najbolji originalni scenario i najbolji međunarodni igrani film.

Nomadland - 2021. godina

Jedan od najgorih pobednika u istoriji Oskara. Film Kloi Žao kojeg se više niko ne seća i koji nije imao nikakvu pažnju pre dodele, a ni posle nje. Jedno će ostati upamćen kao dosadni pobednik u pandemijskoj godini koja je u filmskom smislu bila mrtva.

CODA - 2022. godina

Još jedan pandemijski pobednik, poznatiji kao prvi striming film koji je osvojio Oskara. CODA koji je debitovao na Apple TV+ uspeo je ono što nijedan Netflix-ov film nije, a čelnici Netflixa su jako želeli - pobedu striminga.

Tanka konkurencija i nedostatak bioskopskih hitova zbog pandemije koja je i dalje vladala, omogućila je da CODA dobije Oskara.

Everything Everywhere All at Once - 2023. godina

Dobitnik Oskara 2023. godine kao "Birdman" i "Shape of Water" je nekonvencionalni pobednik. Odneo je sedam nagrada na dodeli Oskara prošle godine. Rediteljski i scenarijski duo Danijels, glumice Mišel Jeo, Džejli Li Kurtis, Hi Kvan u svojim kategorijama odneli su zlatne statue.

(Blic žena)

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas