Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ГОСПОЈИНСКЕ ПОКЛАДЕ: Данас обавезно изговорите ОВЕ РЕЧИ

Данас су покладе пред почетак Великогоспојинског поста.

1660298878_poklade.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Двонедељни пост представље духовну и телесну припрему за празник Велика Госпојина или Успење Пресвете Богородице. Ово је један од највећих хришћанских празника и успомена је на смрт Богородице која се на овај дан вазнела на небо и предала свој дух Спаситељу.

Прочитајте још: Данас је Света Ангелина - заштитница сиромашних: Обавезно изговорите ову молитву

Успење Пресвете Богородице спада у ред Богородичиних празника и слави се 28. августа. Великогоспојински пост је на води, осим суботом и недељом, када се дозвољава уље и вино, и на Преображење, када се разрешава на рибу.

За хришћане пост није само уздржавање од масне и мрсне хране, већ има првенствено духовну димензију и огледа се у уздржавању од рђавих мисли, речи и дела, те појачању молитава и чињењу доброчинства

Духовно се над телесним нарочито наглашава током поста, када духовним очвршћавањем и молитвама човек умањује могућност свесног или несвесног чињења греха.

Пост је увео Исус Христ, који је 40 дана и ноћи постио у пустињи, након чега је изашао као победник над искушењима која му је поставио Сотона. У календару Српске православне цркве, осим једнодневних, постоје и вишедневни постови, а то су, уз Великогоспојински, још и Велики или Часни пост, Божићни и Петровски.

Покладе су добиле назив по обичају да се на овај дан све увреде опраштају, како би и нама дугови били опроштени, и тако растерећени дуговања, што чишћи ушли у период наступајућег поста.

 

Зато се у народу, уз чашу, здравица на овај дан каже. "Опрости, улазимо у пост као у море", а присутни одговарају "Нека је од бога опроштено, опрости и ти мени".

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas