Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"Хришћанство нам је то дало као идеал да покушамо да остваримо ПОТПУНИ МИР": Владета Јанковић о највећој врлини којој људи треба да теже

Смирење је једна од најтежих хришћанских врлина

1668869853_Foto-Shutterstock-mir.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Владета Јеротић, српски академик, психијатар и аутор многих књига које се баве животним и психолошким темама, иза себе је оставио бројне мудрости које можемо применити у свакодневном животу. У целој каријери бавио се човековом душом и умом, а често је психолошко стање човека повезивао и са духовношћу. О томе можете читати у његовим делима "Психолошко и религиозно биће човека", "Хришћанство и психолошки проблеми човека" итд.

Када је реч о врлинама које су вредне како за самог човека, Јеротић је истицао смирење, као једну од најтежих хришћанских врлина:

"Може вам се десити да видите наизглед смирене људе, али то не значи да они заиста познају смирење. Има оних који су интовертни, који иначе нису склони било свађи, било неким бурним реакцијама. Али овде треба правити разлику, јер то није смирење, каже Владета Јеротић. Смирење је када победиш у себи много шта што знаш да није добро, па се бориш јако дуго са тим. Тешко да се може уопште замислити право смирење, чак и у неком добром, великом манастиру. Било је религиозних људи који су се на крају плашили смрти. Хришћанство нам је то дало као идеал да покушамо да остваримо потпуни мир, бар на неко одређено време."

Прочитајте још: Ове ствари откривају људе који немају ДОБРЕ НАМЕРЕ: Проверите да ли се налазите у токсичном окружењу

Трагање за миром је тежак задатак којем се посвећујемо током целог живота, али то никако не значи да треба да станемо и да престанемо да се трудимо. Када је срце испуњено унутрашњим миром, живот је одевен у радост и лакоћу. Зато, иако је тешко постићи смирење, непрестано треба на њему да радимо и да га развијамо као своју врлину.

Многи умни људи и духовни оци говорили су о значају смирења, па је тако Отац Тадеј поручивао - "Смирење је божанска особина. Смирење где год царује, било у породици било у друштву, ма где, оно увек иза себе излива божански мир и радост."

"Смирење је скраћено спасење." - речи су Ава Варсонуфија

Колико је наше смирење важно за нас лично, али и за људе који нас воле, подсећао је чувени Достојевски: "Смири се горди човече и победи себе у себи. Истина је ту у теби самом. Победиш ли себе усрећићеш и себи и друге. Осетићеш радост какву никад ниси ни могао замислити!"

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas