Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Имају снажно значење: Једна су од најлепших, а потпуно заборављених српских имена за девојчице

Свако има снажно значење

1648644825_devojcice.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Нека имена која су давно била популарна у нашем народу, данас су скоро заборављена. Подсећамо вас на нека од женских имена, која нису у потпуности српска, али су су била прихваћена и веома распространена у прошлости.

Прочитајте још: БЕОГРАЂАНКА ПРЕСПАВАЛА НА ОСТРОГУ И ДОЖИВЕЛА ЧУДО: Оно што се тамо десило памтићу ДОК САМ ЖИВА

 

Анка

Старо име у значењу “милост, захвалност”. Ово име потиснуле су његове варијанте попут Ана и Ања. Позната у нашој историји је Анка Помодарка, како су је звали, принцеза из династије Обреновић. Била је ћерка Јеврема Обреновића и Томаније, писац и организаторка првих српских салона у свом дому у Београду.

Бисера 

У значењу “бисер, светлуцава, драгоцена“… Име је уписано у календар Српске православне цркве. Бисера Вукотић позната је светска глумица – у Италији знана као Олга Бисера. Рођена је у Мостару, Факултет драмских уметности похађала је у Београду, а са 25 отишла у Холивуд. Позната је и наша Бисера Велетанлић.

Делфа

Име грчког порекла у значењу “море, морска”. Најзначајнија Српкиња, пореклом Херцеговка, са овим именом била је Делфа Иванић, српска сликарка, добротворка и заједно са Надеждом Петровић идејни творац Кола српских сестара.

Жанка

Изведено од Жан(а)+ка у значењу “божанствена”. Најпознатија је, свакако, велика српска глумица Жанка Стокић.

Јулка

Име грчког порекла у значењу “блистава”. Варијанте овог имена су Јула, Јулијана, Јулија, Јуца… Позната је Јулка Хлапец Ђорђевић, једна од најобразованијих жена 20. века. Била је српска књижевница, феминисткиња, критичарка, филозоф, преводилац и интелектуалка која је са само 24 године докторирала, у Бечу 1906.

Косара

Једно од најраније забележених словенских женских имена. У свом корену носи реч „коса“ и тиме одражава жељу родитеља да им кћер има бујну и лепу косу, која је вековима један од најизраженијих симбола женствености и женске лепоте. Осим у Србији, заступљено је и у Македонији и Бугарској. Данас се ово име изузетно ретко даје девојчицама по рођењу.

Најпознатија Косара у историји била је Теодора-Косара, ћерка цара Самуила, а супруга Јована Владимира. Још једна Косара – Бобић, била је велика љубав српског песника Велимира Рајића.

Митра/Дмитра

У значењу “креативна, духовно снажна, поштена, независна, способна да преброди све потешкоће у животу и да воли чиста срца.” Митра Митровић била је српска књижевница, активисткиња Женског покрета и оснивач листа Жена данас.

Продана

Старо славеносрпско заштитно име. Надевало се оном детету које је од бога дато као замена за старије које је страдало.

Прочитајте још: Била је најстарија особа на свету: Наџивела је мужа, ћерку и унука, а тајна њене дуговечности се и дан данас препричава

 

Роксанда

Често име у српским народним песмама, изведено од Роксана у значењу “светла, сјајна – светло, зора”. Једина позната Српкиња која данас носи ово име је наша модна креаторка Роксанда Илинчић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas